Este sezonul dovleceilor. Românești, fragezi, numai buni de gătit. Mai jos vă prezint o rețetă delicioasă de dovlecei în crustă de aluat cu sos de smântână și usturoi, împreună cu câteva „secrete” pentru preparare.
Pentru prăjirea în pane a dovleceilor tineri nu îndepărtați coaja (în ea, apropo, sunt concentrate majoritatea substanțelor nutritive). Dacă dovlecelul este mare și copt, atunci trebuie să fie decojit și îndepărtat miezul cu semințele.
Nouă ne plac mai mult dovleceii în crustă de aluat, decât cei prăjiți pane. Pentru prăjirea pane se adaugă pesmet în compoziție. Pentru cei care sunt la dietă sau pentru cei care doresc să nu mănânce prăjit, dovleceii în crustă de aluat sau pane se pot găti și la cuptor. Dar nu sunt la fel de gustoși precum cei prăjiți.
Dacă sunt prăjiți corect, dovleceii nu vor fi îmbibați de ulei. Temperatura optimă de prăjire este de 170 de grade, astfel se formează crusta de aluat imediat. Odată formată crusta, se reduce riscul de îmbibare cu ulei a feliilor de dovlecei. Noi îi servim cu sos de smântână cu usturoi și mărar. Delicios!!!
Ingrediente sos:
1. Am feliat dovleceii, i-am sărat bine apoi i-am lăsat la scurs in strecurâtoare, pentru 30 de minute. Dovleceii trebuie
foarte bine storși de apă. După ce îi las la scurs, îi presez cu palmele pentru a-i usca cât mai bine.
2. Între timp, unul din secrete este să amesteci ouăle cu făina și laptele, până ajunge la consistența unui aluat de clătite. Astfel aderența crustei pe felia de dovlecel va fi crescută, nu rămân ” goluri”
3. Alt secret, după ce s-au scurs feliile de dovlecei, se usucă bine cu un prosop de hârtie și se dau prin făină.
Astfel se lipește mixul de aluat uniform și vor ieși crocanți.
4. După ce le- am uscat și le-am dat prin făină, am pus feliile de dovlecel in mixul de aluat după care le-am scos
pe o farfurie.
5. Gata pregătiți pentru prăjire, am turnat uleiul într-o tigaie adâncă, am lasat bine să se încingă, după care am pus
feliile de dovlecel, date prin aluat, una câte una. Nu puneți în tigaie multe felii de dovlecel deodată. Se lipesc.
Uleiul trebuie să fie bine încins iar cantitatea să fie suficientă, astfel incât feliile de dovlecel să nu atingă fundul vasului.
6. Prăjirea feliilor de dovlecel durează 2-3 minute, pe fiecare parte
7. După ce s-au rumenit frumos, se scot dovleceii pe o tavă/ platou pe care am pus șervețele groase.
Astfel, șervețelele absorb excesul de ulei din dovleceii prăjiți.
8. Pentru sosul de smântână, pregătiți un bol in care zdrobiți cățeii de usturoi, puneți sare, puțin ulei de măsline
frecați bine până devine un sos cremos.
9. Peste mujdeiul de usturoi, adăugați smântâna si mărarul, omogenizați toată compoziția și gata sosul.
Dovleceii sunt delicioși atât calzi, cât și reci. Pot fi consumați în orice moment al zilei.
Poftă bună!
Dovlecelul este o legumă accesibilă, ușor de cumpărat în sezon pe orice piață. Nu toată lumea știe să aprecieze meritele acestui produs.
Mulți oameni consideră dovlecelul apos și puțin folositor pentru organism. Nu este cazul, deoarece această legumă conține multe
substanțe valoroase:
Pentru cei care sunt la dietă, aceasta este o modalitate excelentă de a-și menține silueta, deoarece dovlecelul potolește bine foamea și are un conținut scăzut de calorii. Dacă legumele sunt cultivate în grădină, iarna se pot păstra într-un loc răcoros pentru o perioadă lungă de timp
Dovleceii îi puteți găti după o varietate de rețete pentru fiecare gust. Deoarece dovlecelul are gust neutru, se potrivește bine în diverse combinații de legume, condimente, etc.
Citește și rețeta de Ciorbă de burtă de vită. Rețeta simplă pentru începători