Cu toate că ne aflăm în anul 2024, transsexualitatea continuă să fie un subiect care naște o sumedenie de controverse, mai ales în rândul celor care refuză cu vehemență să asculte poveștile persoanelor care simt că aparțin unui alt gen. De cele mai multe ori, lipsa de informare duce la teamă sau la idei preconcepute, așa că am ales să stăm de vorbă cu chirurgul estetician Iancu Morad pentru a înțelege mai exact ce presupune o operație de schimbare de sex în România. Dr. Iancu Morad a explicat în exclusivitate pentru EGO.ro de ce în momentul de față există o cerere destul de mică în raport cu numărul de persoane care se indentifică a fiind transsexuali, în România.
Poate că pare în continuare un subiect tabu, însă trebuie să reamintim faptul că în România, prima operație de schimbare de sex a avut loc în anul 1995, adică acum aproape 30 de ani. Intervenția a avut loc la spitalul Floreasca din București, iar atunci Sorin Rațiu, în vârstă de 19 ani, a ales să se indentifice drept Sorina. Dacă pe atunci operația nu a fost cu reușite 100% din prima, între timp medicina a evoluat, iar acum lucurile sunt mult mai simple atât pentru medici, cât și pentru recuperarea pacienților.
”Ideea este că în România suntem pregătiți să facem orice tip de operație. Medicii din România sunt excepționali de buni, tehnologia din România este la nivel ridicat. Nu cred că există operație de genul acesta care să nu se poată practica și în România”, ne-a mărturisit medicul estetician Iancu Morad.
În ciuda criticilor și a percepțiilor care din păcate există și în momentul de față, trebuie să înțelegem că o operație de schimbare de sex nu ține doar de partea financiară, ci persoana respectivă este nevoită să treacă printr-un lung proces de transformare.
”Când discutăm de transsexuali trebuie să înțelegem că la mijloc este vorba de multe schimbări. Nu neapărat de operațiile în sine, ci discutăm de o pregătire la nivel hormonal, de pregătire psihologică. Drumul este foarte, foarte lung. Mai ales atunci când discutăm de o intervenție de schimbare de sex”, a mai completat specialistul.
Cu alte cuvinte, faptul că vedem din ce în ce mai des transsexuali, care sunt de ceva vreme în proces de transformare, se datorează faptului că este nevoie de timp pentru a ajunge la intervenția finală, cea de schimbare de sex. Cu atât mai mult cu cât, dacă în rândul implantului mamar, rinoplastie sau alte intervenții minore la nivelul feței se pot face corecții în cazul în care pacientul vrea să stopeze procesul de transformare sau se răzgândește, atunci când vorbim de operație de schimbare de sex, aceasta este ireversibilă.
”Când discutăm de augumentare mamară, atunci vorbim de o operație mult mai simplă, mult mai ușoară, și neapărat de reținut, este o operație reversibilă. Atunci când discutăm de o operație de schimbare de sex, atunci persoana respectivă trebuie să fie pregătită foarte mult atât din punct de vedere hormonal, cât și psihologic. Din această cauză cererea este încă mică în România. În alte țări sunt mult mai deschiși și probabil persoanele sunt mult mai pregătite sau este mult mai ușor de apelat la genul acesta chirurgie”, ne-a mai explicat medicul estetician.
Tocmai de aceea, medicul estetician Iancu Morad recomandă pacienților consultații cât mai amănunțite nu cu un singur doctor, ci cu o întreagă echipă, menintă să facă pacientu să înțeleagă absolut toate etapele, dar mai ales să vadă dacă este cu adevărat pregătit și nu există nici cel mai mic risc ca acesta să se răzgândească.
”Eu sunt de acord și cred că este foarte important să avem multe, multe consultații înainte. Atât din punct de vedere chirurgical, dar neapărat niște consultații psihologice și psihiatrice, ca să vedem exact dacă persoana respectivă este într-adevăr pregătită”, a mai punctat specialistul.
Dacă în alte țări transsexualii sunt sprijiniți atât de comunitate cât și de instituțiile de stat, moral, dar mai ales financiar, în momentul de față în România nu există suport financiar pentru ca aceștia să urmeze tratamente de specialitate sau să aibă acces mai ușor la intervențiile estetice. Medicul Iancu Morad este de părere că pentru mulți dintre ei nu este neapărat un impediment și că nu acesta este principalul motiv pentru care nu sunt atât de multe cazuri de schimbare completă de sex în România.
”Greu de crezut că cineva care își dorește ceva, nu face rost de bani, sau nu găsește o soluție în România, în afară sau pe undeva. Soluții se găsesc. Cred că persoanele nu sunt pregătite psihic la o schimbare de genul acesta, care este ireversibilă. Dar e greu de știut. Fiecare persoană este diferită și necesită nu una, ci multiple consultații cu mai mulți specialiști pentru a înțelege dacă pacientul este pregătit”.
Fie că vorbim despre o operație de schimbare de sex din genul masculin în cel feminin sau invers, ambele intervenții sunt la fel de complexe și trebuie urmați aceeași pași. Nu este ușor în niciunul dintre cazuri, de aceea, intervenția în sine este supravegheată de o echipă de medici, nu este efectuată doar de unul singur.
”Ambele operații necesită mai multe etape. Sunt niște operații minuțioase, care necesită abilități deosebite din partea întregii echipe. Nu există un singur medic care să efectueze o astfel de intervenție, este o întreagă echipă în spate, echipă care ajută. Niciodată nu se poate face o astfel de operație complicată fără ajutor. Nu ai cum. Trebuie o echipă formată special pentru o astfel de intervenție. Ca orice operație de altfel. E altceva când faci o operație o dată pe an, și altfel o manageriezi când o faci o dată pe zi. În România este doar începutul. Se practică, se poate practica. Probabil în viitor o să fie cerere și mai mare”, a mai explicat chirurgul estetician Iancu Morad pentru EGO.ro.
Video: Cătălin Shadi Sîrbu