Într-o eră în care toată lumea caută perfecțiunea, cu atât mai mult când vine vorba de estetică, medicul chirurg estetician Iancu Morad declară în exclusivitate pentru EGO.ro că este perfect normal să avem trăsături care nu se oglindesc perfect pe ambele părți ale feței. Cu toate acestea, când inegalitățile faciale sunt extrem de vizibile este bine să corectăm din timp, însă fără exagerare.
Nimeni nu s-a născut perfect simetric, însă există posibilitatea ca în timp, aceste asimetrii faciale să devină mult mai evidente, lucru care deranjează pe mulți dintre noi.
„Ideea este că atunci când discutăm de asimetrii faciale trebuie să facem un consult amănunțit unde să analizăm, să măsurăm. Ceea ce toată lumea trebuie să înțeleagă este faptul că partea stângă nu este niciodată perfectă cu cea dreaptă, sau invers. Întotdeauna există o mică diferență între ele. Noi prin tratamentele noninvazive, putem să ajungem la o simetrie. Niciodată nu o să fie o simetrie perfectă. Eu personal nici nu cred că o simetrie perfectă este unu lucru extraordinar de plăcut. Întotdeauna trebuie să avem o mică diferență”, ne-a explicat medicul estetician.
Citește și – În 2023 nu mai este la modă bustul voluminos. Sfaturile medicului Iancu Morad VIDEO EXCLUSIV
De cele mai multe ori, aceste asimetrii devin vizibile o dată cu înaintarea în vârstă, când pielea, și nu numai, își pierde din calități.
„Când îmbătrânim se întâmplă mai multe acțiuni: pielea devine mai uscată, își pierde din fermitate, grăsimea se pierde, fibrele de colagen și elastină nu se mai produc astfel încât își pierd din funcții, osul începe să se absoarbă. Per total, tot acest proces ne dă un aspect de față îmbătrânită și lipsită de volum. Cu toate acestea eu nu recomand să facem un lifting facial și să întindem pielea. Trebuie să ne gândim și la acest aspect de pierderea de volum și de obicei, atunci când apelăm la lifting facial, 90% din cazuri adaugă și volum în aceeași ședință pentru a avea un aspect mai întins, dar și să suplinim pierderea de volum a oaselor de la nivelul feței”, ne-a mai declarat Iancu Morad, care recomandă tratamentele noninvazive încă de la primele semne.
„Cu ajutorul tratamentelor mini invazive corectăm pierderea de volum. Se întâmplă să avem paciente cu un pomet mai ridicat și celaltă parte cu un obraz foarte lăsat. Așa că se apelează la un tratament injectabil cu grăsime proprie pentru a adăuga volum pe partea unde avem lipsa de volum. Se mai pot folosii niște fire de suspensie în cazul în care vorbim despre asimetrii grave sau de piele în exces. Este foarte important ca inainte de orice fel de tratament să existe un consult amănunțit pentru a vedea cu exactitate despre ce țesut vorbim, să analizăm, să desenăm, ca mai apoi să alege exact tratamentul corect. De obicei este vorba de o combinație de 2-3 tratamente ca să ajungem la efectul dorit”.
De punctat faptul că estetică nu înseamnă doar intervenții de înfrumusețare, ci și de corecție a unor probleme de sănătate. În cazul de față am putea vorbi despre pacienții care au suferit semipareze faciale sau chiar o problemă medicală la nivelul feței, în urma căreia au rămas cu reacții adverse.
„Depinde de caz, dar îi putem ajuta. Eu, personal, chiar am 2-3 cazuri pe lună. De obicei acolo necesită un tratament combinat: se apelează la fire de suspensie, la puțin botox, uneori chiar intervin cu acid hialuronic. Depinde de caz. Din fericire industria medicală evoluează foarte mult și apar mereu noi tratamente. De aceea chirurgii esteticieni trebuie să meargă la congrese, să vedem ce mai este nou în materie de tratamente estetice, facem schimb de experiențe cu medici din toată lumea, asfel încât să învățăm unii de la alții”, ne-a mai declarat chirurgul, care mărturisește că rolul medicilor este de a se documenta continuu și de a face schimb de experiență cu alți medici, tocmai pentru a fi pregătiți pentru orice fel de situație.
„În cadrul congreselor în care mergem să vedem ce se întâmplă, nu suntem neapărat interesați de congresul în sine, să vedem ce se mai prezintă acolo, ci de contactul cu medici din alte țări. Ăsta este schimbul de experiență. Eu chiar recomand medicilor tineri să meargă mult la congresele din afara țării, să-și facă noi prieteni în rândul chirurgilor esteticieni că întotdeauna au ce să învețe, fie că vorbim de o tehnică nouă, fie de un tratament inovativ”.
Cu alte cuvinte în anul 2023 se poate rezolva aproape orice atunci când vine vorba de chirurgia estetică, indiferent că vorbim despre un procedeu de înfrumusețare, de corecție sau pur și simplu de a îmbunătăți trăsăturile cu care ne-a înzestrat mama natură.
„Când discutăm de domeniul chirurgiei plastice vorbim de la implanturi mamare până la tratamentul arsurilor, până la reconstrucție. Avem multe metode. Nu cred că există un pacient care să fi avut o problemă care îl deranja atât de mult încât să nu o putem rezolva. Poate nu l-am ajutat 100%, dar 80% cu siguranță s-a găsit o soluție potrivită pentru el. Trebuie să se înțeleagă că medicii esteticieni nu tratează neapărat aspectul fizic, ci și aspectul emoțional. O dată ce avem un rezultat bun și pacientul se simte bine și are și mai multă încredere în el. E un domeniu foarte interesant”, ne-a mai declarat chirurgul estetician Iancu Morad.
Video: Daniel Bălan