Din dorința de a avea un bronz cât mai pronunțat, ajungem să ne expunem exagerat la soare, iar la încheierea sezonului estival observăm că ne-au apărut pete mici și maronii pe față, spate, gât, piept, umeri sau mâini. Doctorul chirurg estetician Iancu Morad a explicat, pentru EGO.ro, că, în termeni medicali, se numesc pete pigmentare, detaliind care sunt cauzele, cum se formează acestea, dar și ce soluții sunt de îndepărtare.
Fie că vorbim de expunerea excesivă la soare, fie de înaintarea în vârstă, pielea suferă anumite transformări. Printre cele mai vizibile se numără și petele pigmentare, sau hiperpigmentare, care sunt acele depuneri excesive de melanină, pigmentul natural care dă culoarea pielii. Acestea se dezvoltă atunci când secreția de melanină crește în mod anormal și când supraproducția de melanină nu este distribuită uniform pe suprafața pielii, acumulându-se în unele locuri formând petele inestetice.
Deși cresc în număr și dimenisiune cu fiecare vară, aceste pete țin să regreseze în anotimpul rece. Pentru a nu ajunge însă în situația de a avea tot felul de pete maronii pe față, gât, mâini, umeri, doctorul chirurg estetician Iancu Morad ne recomandă să prevenim pe cât de mult posibil.
„Cel mai simplu este să prevenim. Întotdeauna este cea mai bună soluție, decât să tratăm. Prin prevenție înțelegem să nu ne expunem la soare excesiv, să ne expunem la orele potrivite și așa mai departe, dar cel mai important sfat de la mine este să aplicați o cremă cu factor de protecție. Trebuie să înțelegem că pielea are o memorie foarte bună. Ne expunem astăzi la soare, pete pot să apară și peste 10 ani. Astfel încât, repet, prevenire, prevenire, prevenire”, a declarat medicul pentru EGO.ro.
În cazul în care este deja prea târziu sau am ajuns la vârsta la care nici măcar produsele dermatocosmetice nu mai dau rezultate, medicul ne asigură că există tratamente care pot îndepărta aceste pete pigmentare.
„Dacă au apărut deja petele atunci putem să intervenim. Există mai multe tratamente. Cel mai eficient tratament pentru tratarea petelor este peeling-ul medical, un tratament mai complex care de fapt curăță pielea din profunzime, albește petele, închide porii, tratează cicatriciile, deci tot ce aparține de imperfecțiunile pielii, unde pur și simplu decojim câteva straturi superficiale și crește o piele nouă. Apoi mai există un tratament cu laser. Ambele tratamente sunt recomandate în timpul frigului, nu este un tratament pe care să-l efectuăm vara, deoarece vara pielea devine mai sensibilă și noi dacă ne expunem la soare, tratăm anumite pete, dar o să reapară altele. Astfel că aceste tratamente sunt recomandate în timpul rece”, ne-a mai declarat Iancu Morad.
Chiar dacă medicina a evoluat și în momentul de față există aparatură modernă care vine în ajutorul acestui tip de probleme, asta nu înseamnă că putem sta la soare, iar după sezonul estival să intrăm de grabă în cabinetul medicului estetician.
„Întotdeauna, după ce le tratezi, aceste pete dispar. Normal că dacă te expui la soare apar altele, în niciun caz nu apar mai multe. Din contră. Dacă pielea este mai sănătoasă, mai hidratată, mai tratată corespunzător, apar mai puține pete. Dar asta nu înseamnă că după aceste tratamente ne expunem la soare. În niciun caz, în primele două-trei luni, după tratament, nu este recomandat, căci atunci pielea este în proces de vindecare, un proces de rejuvenare și dacă ne expunem, tocmai în timpul ăla, într-adevăr apar foarte repede alte pete. Doar că niciodată nu suntem ascultători și probabil, la 2-3 ani, o să se revină la un alt tratament”, a mai declarat chirurgul estetician pentru EGO.ro, completând că în sezonul estival nu este recomandat niciun fel de tratament la nivelul pielii.
„De obicei orice tratament care tratează tenul: peeling-ul chimic, tratamentul IPL, tratamente cu laser, tratamente cu fel de fel de substanțe active cum este retinolul, orice tratament care subțiază pielea cu alte cuvinte, nu este recomandat în anotimpul cald. Oricum pielea devine mai sensibilă și pot apărea pete. Orice ține de ten noi recomandăm să le tratăm toamna și iarna”.
Video: Daniel Bălan