Dragile sau dragele? Multe persoane fac greșeala. Aceasta este de fapt forma corectă de plural

Dragile sau dragele? Multe persoane fac greșeala. Aceasta este de fapt forma corectă de plural

Care formă este corectă: „dragele mele” sau „dragile mele”? Cu siguranță mulți dintre noi s-au lovit cel puțin o dată în viață de această dilemă. Adesea, formularea este scrisă greșit. Vezi care este forma corectă și cum se spune de fapt “dragele mele” ori “dragile mele”.

Dragile sau dragele? Multe persoane fac greșeala

Cuvântul drag exprimă iubire, prețuire și este pus întotdeauna în legătură cu ființe sau obiecte. Ca parte de vorbire, cuvântul drag este adjectiv variabil, cu trei forme flexionare: drag pentru masculin singular, dragă pentru feminin singular, și dragi, atât pentru masculin, cât feminin, numărul plural.

De exemplu: „Îmi este drag acest cățel”/ „Persoana respectivă îmi este dragă”/ „Cei doi actori dragi mie formează cel mai frumos cuplu”.

De asemenea, drag va apărea sub forma dragi și în adresările făcute cuiva la plural, indiferent de gen. De exemplu: „Dragi bunici, dragi mame, vă suntem recunoscători pentru educația primită”.

Adjectivul drag are la plural forme diferite doar atunci când este articulat cu articolul hotărât. De exemplu, la nominativ – dragii mei părinți, dragile mele fiice.

Așadar, forma corectă a adjectivului drag este dragile și nu dragele, așa cum în mod eronat se scrie sau rostește adesea.

Pentru a nu mai face confuzie, putem să luăm ca exemplu cuvântul „mic”, care are ca formă de plural „micile”. Vom spune întotdeauna „Acestea sunt micile mele plăceri” și nu „Acestea sunt micele mele plăceri”.

Citește și: „Motivul pentru care cuvântul “dor” nu poate fi tradus în nicio altă limbă. Nu mulți știu asta

Singurul cuvânt din limba română care începe cu „nt”

Cu siguranță atunci când ai jucat Fazan, ai observat că cele mai des utilizate cuvinte pentru a „închide” pe cineva se termină în literele „nt”. De exemplu: restaurant, repetent, reconforntant, important etc.

Dar știai că există un cuvânt în limba română care începe cu „nt”? Este vorba de „ntur”, care, poitrivit DEX, este un cuvânt ce imită trilurile turturicii.

De altfel, limba română este fascinantă și plină de curiozități. Spre exemplu, știai că cel mai lung cuvânt existent în limba română are 44 de litere? Este drept că se găsește doar în dicționarele medicale, nu și în DEX. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”. Probabil așa cum ai intuit deja este vorba de o afecțune pulmonară. Mai exact, este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice. Aceasta apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Citește și: „Care este pluralul cuvântului ceață. Multe persoane fac greșeala

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.8 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *