Dragoș Dolănescu, deputat în Costa Rica, cu reale șanse de a deveni chiar și președintele țării, și-a manifestat îngrijorarea, în interviul pentru Ego.ro, despre situația din Ucraina: „Din cauza acestui război, avem de suferit și noi, în Costa Rica, prețul la benzină s-a dublat, acum costă cam doi dolari un litru”. Deși nu a avut o relație bună cu Maria Ciobanu, solista care cântă și la 84 de ani, iată că Dragoș trece peste resentimente și îi urează acesteia ani lungi de carieră: „Dacă vrea, poate sta pe scenă și până la 100 de ani!”.
Reporter Ego.ro: Cum stau lucrurile în Costa Rica, după pandemie? Cum vă reveniți din punct de vedere economic și social?
Ca în toate țările din lume, în pandemie am trecut cu toții printr-un grav șoc, atât la nivel economic, cât și la nivel social și psihologic. A fost o mare lovitură pentru majoritatea oamenilor, unii au stat timp de doi ani închiși în casă, alții și-au pierdut locurile de muncă. Sărăcia s-a mărit și în Costa Rica…
La cât ajunge ajutorul de șomaj, în Costa Rica? Și cât e un salariu minim pe economie? Cât costă acolo o pâine? Dar un litru de benzină?
În Costa Rica, ajutorul de șomaj este de în jur de 450 dolari, iar salariul minim pe economie este de 650 de dolari. Din cauza războiului din Ucraina, și noi avem de suferit, s-au scumpit toate îngrijorător de mult. O pâine costă un dolar, iar un litru de benzină a ajuns, de la un dolar, la aproape doi dolari, în ultima lună, un preț extrem de mare, s-au dublat prețurile.
Românii se tem de un eventual război, situația de la graniță este alarmantă. Cum crezi că vor evolua lucrurile?
Este absolut firesc ca românii să se teamă de extinderea războiului, dar și cei din Republica Moldova și din Polonia. Avem în față o persoană care își mișcă foarte bine interesele. Însă, un mic gest greșit, prima bombă aruncată aiurea, ar putea să ne trimită în cel de-al treilea Război Mondial. De când a izbucnit războiul din Ucraina, mulți români ar vrea să se mute în Costa Rica, m-au întrebat cât costă o casă. Aici, un apartament de 3-4 camere, dar în provincie, costă în jur de 150.000 de dolari. Sunt ca niște vile cu două etaje, blocuri foarte înalte nu prea sunt, decât ale marilor instituții.
La 7 ani de la decesul mamei fiului tău cel mare, Darius, te-ai căsătorit cu o femeie din Costa Rica. Vorbește-ne despre soția ta…
Melissa, soția mea, este o femeie extraordinară, m-a acceptat cu cei doi copii din relațiile anterioare. Avem împreună un fiu, pe Darius, care are 11 ani, merge le școală, e în clasa a cincea, învață foarte bine. Melissa e de profesie avocat, lucrează la un spital, ajută pacienții, le apără drepturile.
Ai trei copii, cu trei femei din Costa Rica și din Spania. Ai fost însă îndrăgostit și de o româncă?
Desigur că am fost îndrăgostit și de o româncă. Am avut o relație serioasă, cât timp am fost student la facultate, în București. Am locuit cu ea patru ani, este o femeie din Constanța, provine dintr-o familie extraordinară. Îi trimit ei și familiei cele mai frumoase gânduri. Mama fetei, soacra mea din România, cum îi zic eu, este o femeie extraordinară. Îmi trimitea și mie pachete cu mâncare, când eram student, m-a iubit foarte mult, mai vorbesc cu dânsa și acum. Cu acea femeie nu am rămas însă împreună pentru că trebuia să plec în Costa Rica, eram tânăr, iar ea voia neapărat să ne căsătorim, nu-mi stătea mie mintea la însurătoare. Era o femeie foarte serioasă, își dorea o familie. La un an după despărțirea noastră, am aflat că s-a căsătorit.
Când revii în România?
Cred că în vară revin în patria mamă, unde m-am născut, este pământul natal, dar mai întâi trebuie să merg și la Bruxelles, dar și în Spania, Anglia, Germania și în Italia, unde voi susține câteva conferințe de presă, despre situația politică din întreaga lume.
Pe 19 martie, s-au împlinit 13 ani de la decesul tatălui tău, solistul Ion Dolănescu. Ai făcut parastas în Costa Rica?
Întotdeauna facem parastas, eu și mama mea mergem la biserică, la cea catolică, aici nu avem ortodoxă, dar ne rugăm cu toții aici, împărțim pachete cu mâncare, ascultăm muzica lui tata. Mama ține mereu candela aprinsă, avem și fotografii și tablouri cu tatăl meu, Ion Dolănescu, păstrăm vie memoria lui.
Cu mama ta, care a studiat Medicina la Cluj, mai vorbești și în română?
De obicei vorbim în spaniolă, dar, da, vorbim și în română, mai ales atunci când mă ceartă. E foarte atrasă de politică și când nu îi place vreo decizie pe care o iau, mai mă trage la răspundere, așa, pe românește, ca să nu înțeleagă cei din jur.
Cât timp ar trebui să stea un artist pe scenă? Maria Ciobanu, mama fratelui tău, Ionuț Dolănescu, cântă și la 84 de ani, deși a organizat două spectacole de adio…
Sunt respectuos față de doamna Maria Ciobanu. Bravo, ei! Un artist poate sta pe scenă atât cât vrea domnia sa. Dacă vrea, e iubit, iar oamenii vin și îl aplaudă, atunci poate sta pe scenă și până la 100 de ani.
Un gând pentru cititorii noștri, de acolo, din Costa Rica, unde locuiești de peste 25 de ani…
Le doresc românilor tot binele din lume, să treacă peste emoțiile acestui război din Ucraina, care a dus la creșterea prețurile la benzină și la mâncare și în România și să fie pace în lume, ca să ne putem crește copiii în liniște.