Afinele sunt unele dintre cele mai apreciate fructe de pădure. Atunci când este sezonul lor, acestea pot fi transformate în diferite preparate, incluse în deserturi sau congelate pentru iarnă. Cum se face dulceața de afine și ce ingredient trebuie să adaugi neapărat în compoziție. Așa va ieși mult mai bună decât cea din comerț.
Afinele sunt unele dintre fructele cu numeroase proprietăți. Acestea conțin o cantitate mare de antioxidanți, polifenoli, potasiu și magneziu, motiv pentru care sunt extrem de căutate și apreciate. Afinele pot fi consumate ca atare, pot fi incluse în diverse rețete de deserturi, dar pot fi transformate și în dulceață sau sirop și conservate pentru iarnă.
De asemenea, din afine se poate obține și un lichior delicios: afinata. Dacă ai cumpărat vreodată afine de la piață sau le-ai cules direct din pădure, cu siguranță ai observat că au un aspect diferit față de afinele pe care le găsim în supermarket, la caserolă. Acestea din urmă sunt afine de cultură și sunt mai mari, dar și mai deschise la culoare. Iată câteva diferențe între fructele sălbatice și cele de cultură!
Afinele de pădure au o culoare mov închis, aproape de negru. Sunt niște bobițe mici, iar atunci când le spargi între degete, sucul lor este la fel de intens colorat. Afinele de cultură, pe de altă parte, sunt de culoare mov-albăstrui, au un aspect brumat și sunt mai mari. Atunci când le zdrobești, sucul lor este mai deschis la culoare.
Deși au aceleași proprietăți, și aroma afinelor de cultură este ușor diferită față de cea a afinelor sălbatice. Soiul cu fructe mai mari se cultivă pentru că sunt mai spornice și mai ușor de cules. Afinele de pădure sunt mai pretențioase și nu se găsesc tot timpul anului, ci doar vara.
Citește și: Ingredientul pe care gospodinele desăvârșite îl adaugă în dulceața de cireșe amare. Asta îi dă gust aparte
Și prețul este diferit. Afinele de cultură se găsesc în supermarketuri pe tot parcursul anului și au un preț mai ridicat atunci când nu este sezonul lor. Afinele sălbatice, în schimb, pot fi cumpărate la prețuri foarte bune din piață, vara.
Indiferent că ai afine de cultură sau de pădure, poți prepara o dulceață delicioasă din ele. Aceasta se va potrivi perfect cu o porție de papanași cu smântână, cu clătite sau pe o felie de pâine cu unt.
Ingrediente:
Citește și: De ce nu se leagă dulceața. Greșeala banală care strică tot, ce trebuie neapărat să eviți
Mod de preparare:
Se spală bine afinele, într-o strecurătoare. Se îndepărtează codițele, frunzele și fructele stricate/zdrobite, dacă acestea există. Se pun afinele într-un vas încăpător și se adaugă peste ele zahărul și apa. Se lasă la frigider timp de câteva ore, astfel încât zahărul să se topească. Se pune vasul pe foc și, când începe să fiarbă, se adaugă zeama de lămâie și se cronometrează 10 minute.
Se adună spuma care se formează la suprafață, iar când au trecut cele 10 minute, se oprește focul. Se acoperă dulceața cu un prosop umed și se lasă la răcit. Se pune în borcane sterilizate, care se vor închide ermetic și se vor așeza cu capacul în jos, pentru a împiedica pătrunderea bacteriilor în interior.