Dulceață de smochine. Ce să adaugi pentru un gust deosebit, rețeta care te va cuceri

Ce să faci cu fructele înainte de a le pune la fiert

Scris de: Daoud Andra

11 Sep. 2023

Dulceață de smochine. Ce să adaugi pentru un gust deosebit, rețeta care te va cuceri

Smochinele sunt unele dintre cele mai dulci și aromate fructe de vară. Acestea se servesc atât proaspete, cât și confiate, uscate sau transformate în dulceață. Deși este un arbore originar din Asia, smochinul se cultivă și în țara noastră, iar fructele lui sunt din ce în ce mai apreciate. Iată cum să faci dulceață de smochine fină și aromată, cu vanilie! Cât timp se fierbe și ce să faci cu fructele înainte de a le pune pe foc.

Smochinele, unele dintre cele mai apreciate fructe

Smochinul este o specie de Ficus, care a început să fie cultivată mai întâi în Asia. Crește în mod spontan în zona Mării Mediterane, dar este cultivat și pe teritoriul țării noastre. Există chiar și referințe biblice la smochin, dar și mențiuni din Antichitate. Indiferent de soi, smochinele pot fi consumate proaspete, confiate sau uscate. De asemenea, smochinele care se găsesc și în țara noastră pot fi transformate în dulceață.

Aceste fructe sunt apreciate atât datorită gustului și texturii, cât și calităților lor nutriționale. Smochinele conțin magneziu, potasiu, vitamina B6, vitamina K și cupru în cantități importante.

Citește și: De ce nu se leagă dulceața. Greșeala banală care strică tot, ce trebuie neapărat să eviți

dulceață de smochine
Smochinele au o culoare mov atunci când sunt coapte

Rețetă de dulceață de smochine cu vanilie

Pentru a prepara o dulceață de smochine fină și aromată, este nevoie de fructe coapte, dar nu foarte moi. Dacă sunt răscoape, acestea se vor zdrobi și nu vor rămâne întregi în dulceață, așa cum este de dorit. Fiind fructe destul de mari, această dulceață se fierbe în două etape, pentru ca siropul să pătrundă bine în fructe.

Ingrediente:

  • 1 kg smochine proaspete
  • 1 kg zahăr
  • zeama de la o lămâie
  • o păstaie de vanilie
  • 200 ml apă

Citește și: De ce borcanele cu murături și dulceață trebuie să stea cu gura în jos în cămară. Ai procedat greșit până acum

Mod de preparare:

Se spală smochinele și se lasă la uscat pe un prosop de bucătărie. Se înțeapă fiecare smochină cu o scobitoare, în mai multe locuri, pentru ca siropul să intre în fructe în timpul fierberii.

Se amestecă apa cu zahărul și se pun într-un vas pe foc. Când amestecul fierbe și zahărul s-a topit, se adaugă smochinele. Se dă focul mic și se îndepărtează spuma care se formează la suprafață. Se pun zeama de lămâie și conținutul păstăii de vanilie, răzuit cu lama unui cuțit. Se cronometrează 15 minute din momentul în care au fost puse smochinele, după care se oprește focul.

Citește și: Ingredientul pe care gospodinele desăvârșite îl adaugă în dulceața de cireșe amare. Asta îi dă gust aparte

Dulceața se acoperă cu un prosop umed și se lasă la răcit, după care se pune la frigider. A doua zi, se mai fierbe pentru încă 10 minute, astfel încât siropul să se lege bine și să intre în fructe. Se oprește focul, se lasă să se răcească puțin, după care se pune în borcane sterilizate. Acestea se închid ermetic, se pun cu capacul în jos și se lasă să se răcească treptat. Se depozitează într-un loc uscat și răcoros.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
5.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *