La început de vară, în fiecare an, florile de salcâm ne încântă cu parfumul lor divin, dar ceea ce știm mai puțin, este că florile de salcâm sunt foarte plăcute și la gust. Florile de salcâm sunt comestibile și sunt delicioase în preparate precum dulcețuri, jeleuri, siropuri, șerbeturi, cidru și chiar salate. De asemenea mierea de salcâm, știm cu toții cât de gustoasă și aromată este. Dacă nu știai despre utilitatea florilor de salcâm în gastronomie, citește în rândurile care urmează cum se prepară dulceață de flori, după o rețetă veche tradițională.
Cum se face dulceața de flori de salcâm? Cum se aleg florile de salcâm?
Florile de salcâm se recoltează în timpul înfloririi. Se rupe din inflorescența floare cu floare. Se usucă la umbra într-un singur strat. Frunzele de salcâm se culeg pana la înflorire sau in timpul înfloririi. Florile de salcâm pot fi deschise dar nu ofilite. Florile nu se recoltează din zone poluate sau unde este trafic intens. Dulceața din flori de salcâm este o delicatesă destul de apreciată pentru aroma sa parfumată.
Ingredientele necesare pentru dulceața de flori de salcâm:
- 300 grame flori de salcâm
- 700 grame zahăr
- 700 mililitri apă
- 1 lămâie
- extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
Mod de preparare:
- Florile de salcâm, proaspăt culese se aleg de pe tije.
- Se pun florile într-un bol și se spală în 2-3 ape.
- Într-o strecurătoare se scurg florile, apoi se zvântă cu un ștergar și se lasă la uscat pe o suprafață plană, pentru 20 -30 de minute.
- Într-o crăticioară se amestecă apa cu zahărul, extractul de vanilie și cu sucul de lămâie.
- Se fierb ingredientele până se formează siropul, timp 12-15 minute. Siropul se verifică dacă este suficient legat prin picurarea pe o farfuriuță: dacă picăturile își păstrează forma înseamnă că este bine făcut.
- Dup ce siropul s-a legat, se adaugă florile de salcâm. Se amestecă ușor și se pun din nou la fiert, pentru 4-5 minute.
- Se acoperă cratița cu un prosop de bucătărie ud. Dulceața se lasă la răcorit, ideal până ziua următoare.
- După ce s-a răcit complet, dulceața se transferă în borcane sterilizate. Doar gemurile și marmeladele se îmbuteliază fierbinți, dulceața se îmbuteliază rece.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Beneficiile florilor de soc
Datorită conţinutului bogat de flavonoide, glucozide, tanin şi uleiuri esenţiale, florile de salcâm sunt folosite în scop terapeutic pentru tratarea mai multor boli. Iată câteva dintre cele mai cunoscute beneficii pe care le au florile de salcâm asupra organismului uman:
- proprietăți antitusive
- adjuvant în tratarea insomniei
- remediu împotriva stresului
- ameliorează nevralgiile dentare
- tratarea afecțiunilor digestive
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!