Cafeaua, consumată în cantități mici, are efect revigorant şi ne ajută să ne concentrăm mai bine. Nu este un secret că băutura are puteri magice. Cofeina pătrunde în fluxul sanguin și își găsește rapid drumul către creier. Aici funcționează ca stimulent și mărește vigilența și energia.
Cafeaua nu-şi face efectul imediat, ci abia după 30-60 de minute, conform American Academy of Sleep Medicine.
Modul în care metabolizăm cafeaua se numește timp de înjumătățire. La majoritatea oamenilor, timpul de înjumătățire al cofeinei este de 4 până la 6 ore. Este nevoie de aproximativ 6 ore pentru a reduce cantitatea de cofeină din sângele nostru cu aproximativ 50%.
Deci, dacă bei o cană de 200 mg la 9 dimineața, până la ora 15:00, îți vor rămâne 100 mg, iar până la ora 21:00 vei avea 50 mg. Rețineți, acesta este timpul mediu de înjumătățire, cât de repede metabolizați cofeina depinde într-adevăr de chimia și genetica corpului dumneavoastră.
Cafeaua vă poate ajuta să fiți mai atenți și mai reactivi, dar vă poate ajuta, de asemenea, să vă încurajeze și să vă afecteze starea de spirit. La fel ca majoritatea medicamentelor, cofeina din cafea crește nivelul de dopamină chimică care se simte bine în creierul nostru.
Consumul de cafea cu măsură, una până la trei căni pe zi, nu ar trebui să aibă un impact vizibil asupra unui adult sănătos.
Dozele mari pot face prea multe probleme chimiei creierului și pot provoca nervozitate. Studiile au arătat că dozele mari de cofeină pot crește anxietatea și atacurile de panică.
Cafeaua este un inhibitor al apetitului cunoscut și poate stimula termogeneza.
Poate stimula procesul pe care îl folosesc corpurile noastre pentru a crea căldură, ceea ce teoretic ne conduce la arderea mai multor calorii.
Dar nu există prea multe dovezi că aceste efecte sunt suficient de mari pentru a duce la pierderea în greutate semnificativă sau pe termen lung.