Pe măsură ce temperaturile în aer cresc în timpul verii caniculare, mulți dintre noi se confruntă cu o provocare majoră: cum să găsim alinare în căldura sufocantă? Una dintre cele mai simple și la îndemână soluții este dușul, dar o întrebare rămâne deschisă: este mai bine să optăm pentru un duș rece sau unul fierbinte pe caniculă? Să explorăm această dilemă și să analizăm beneficiile fiecărei opțiuni pentru a face cea mai bună alegere în zilele toride de vară.
Avem termoreceptori răspândiți pe întreaga piele și funcția lor este de a informa creierul atunci când temperaturile sunt extreme. Ulterior, creierul dă ordinele corespunzătoare care pornesc mecanismele pentru a preveni creșterea sau scăderea temperaturii corpului, motiv pentru care se începem să transpirăm când este cald sau să tremurăm când este frig.
Când temperaturile sunt ridicate, prima variantă pentru mulți dintre noi este să facem un duș rece, dar fără să ținem cont că dacă apa este foarte rece, acest lucru poate fi contraproductiv. Termoreceptorii pielii acționează atunci când simt apa rece și se activează un mecanism contrar celui pe care îl căutăm. Ceea ce va face corpul nostru este să irige mai puțin sânge, astfel încât temperatura corpului să nu scadă, prin urmare se va genera mai multă căldură.
În plus, în urma dușului cu apă rece, se încetinește și transpirația, care este mecanismul de reglare a temperaturii interne. Cu un duș rece, vom „păcăli” corpul că este răcorit, astfel nu mai transpirăm.
În zilele caniculare, expunerea prelungită la temperaturi ridicate poate duce la deshidratare și la perturbări ale echilibrului termic al organismului. În timpul unui duș rece, vasele de sânge se contractă, iar apoi se dilată rapid, ceea ce poate pune o presiune suplimentară asupra sistemului circulator, mai ales dacă suntem deja supuși temperaturilor ridicate din mediul înconjurător.
Pe de altă parte, unii oameni preferă dușurile fierbinți, indiferent de temperaturile exterioare. Acest tip de duș poate fi benefic și pe caniculă într-un mod surprinzător:
În ciuda acestor beneficii, fiecare persoană are propriile preferințe și limite de confort. Dacă temperatura din interiorul casei tale este foarte ridicată și ai stat expus caniculei prelungite, poate fi potrivit să alegi dușul călduț pentru a-ți restabili confortul. Asigură-te că reglezi temperatura apei astfel încât să nu fie prea fierbinte și nu exagerezi cu durata dușului pentru a evita deshidratarea. Pe caniculă, este important să te protejezi și să îți asiguri confortul pentru a te menține sănătos și hidratat.
Vezi și Cum răcești mașina rapid pe timp de caniculă. Cea mai simplă și eficientă metodă, efecte imediate