Există multe controverse în jurul albirii dinților. Din dorința de a avea un zâmbet strălucitor și o dantură cât mai albă, mulți folosesc produsele care se găsesc în comerț. De la pastă de dinți cu efect de albire și până la diversele dispozitive pe care trebuie să le porți în timpul nopții, toate promit o dantură perfectă. Dar este bine să folosim astfel de produse de albire? Dr. Ada Epistatu dezvăluie, în cadrul emisiunii EGO Life by Dana Săvuică, ce pericol se ascunde în spatele albirii dinților acasă, cu gutiere și soluții de la farmacie.
Ada Epistatu, doctor în medicină dentară, specializată în implantologie, radiologie și estetică dentară este invitata Danei Săvuică în cadrul ediției cu numărul 55 a emisiunii Ego Life. Specialistul a vorbit pe larg despre un subiect extrem de dezbătut în zilele noastre printre cei care își doresc o dantură perfectă: albirea dinților.
Albirea dinților poate fi făcută profesional, în cabinetul unui medic stomatolog, dar se poate face și cu ajutorul produselor pe care le găsim în famracii, precum pasta de dinți sau gutierele.
Studiile făcute în perioada timpurie a apariției acestor tipuri de produse de albire dentară demonstrează faptul că ele pot cauza probleme grave ale dinților.
„Studiile de pe vremea aceea spuneau că orice formă comercială de albit duce la riscul apariției cariilor de rădăcină. Și nu apare imediat. Tu ești foarte fericit un an, doi, trei sau patru, iar din al cincilea an nu mai ești fericit deloc. Caria de rădăcină, fiind acoperită de gingie, nu prea simți dureri și în momentul în care o descoperi este prea târziu.”, a precizat Ada Epistatu.
Potrivit specialistului, caria de rădăcină este o afecțiune care nu poate fi tratată și în mare parte din cazuri duce la pierderea dintelui afectat. Iar gutierele pe care mulți le folosesc în prezent pentru albirea dinților îți expun dantura unor astfel de riscuri.
„Este o problemă cu produsele acestea, pentru că ele chiar albesc și sunt destul de agresive. Cea mai mare problemă la albire este să nu îți atace rădăcinile. Mulți folosesc niște gutiere universale, pe care spun ei că ți le faci tu. Problema este că gutiera, cu cât este mai largă spre gingie, substanța de albit se duce sub gingival și în timp apare caria de rădăcină. Caria de rădăcină înseamnă că de cele mai multe ori nu se rezolvă. Lucrurile nu apar imediat. Asta este marea păcăleală.”, a precizat doctorul în medicină dentară Ada Episatatu.