E oficial! Mașinile pe benzină și motorină vor fi interzise în Uniunea Europeană. Decizia a fost luată noaptea trecută de către statele membre ale Uniunii Europene, la capătul unor negocieri ce au durat 16 ore. Anul din care intră în vigoare măsura este 2035.
Această propunere a fost anunțată în iulie 2021 și presupune că din 2035 să fie interzisă comercializarea de mașini noi care circulă pe bază de combustibili fosili, impunând astfel motoare 100% electrice. Aceasta este una dintre măsurile care fac parte din obiectivele climatice pentru neutralitatea carbonului până în 2050.
Nu toate statele membre UE au fost însă de acord cu ținta 2035. Printre ele se numără și România, care, alături de Portugalia, Italia, Slovacia și Bulgaria, a cerut amânarea datei cu cinci ani, până în 2040.
Într-un document care a circulat printre statele UE, cele cinci ţări au cerut în schimb o reducere de dioxid de carbon cu 90% la maşini până în 2035 şi o ţintă de 100% până în 2040. Ele au spus că vehiculele utilitare uşoare ar trebui să îndeplinească o reducere de dioxid de carbon cu 80% până în 2035 şi 100% până în 2040, nu reducerea de 100% până în 2035 propusă de Comisie.
Un oficial bulgar a afirmat că este necesar ca în decizia de interzicere a motoarelor termice să se țină cont de puterea de cumpărare și diferențele economice dintre țările blocului comunitar.
Decizia de interzicere a comercializării mașinilor pe benzină și motorină din 2035 a stârnit multe controverse, iar recent, ministrul de finanțe german s-a exprimat împotriva ei. Opinia lui cântărește mult, având în vedere că Germania este cea mai mare piață auto din Europa.
Există însă și guverne care susțin cu tărie ținta 2035. În plus, chiar și trei dintre marii producători auto sunt de acord cu această mișcare. Ford și Volvo și-au arătat susținerea publică, în timp ce Volkswagen și-a propus să nu mai vândă mașini cu motor termic în Europa până la respectiva dată.
Miniştrii mediului din statele membre UE, reuniţi la Luxemburg, au aprobat, de asemenea, o prelungire cu cinci ani a scutirii de obligaţii în materie de CO2 acordate producătorilor de nişă sau celor care produc mai puţin de 10.000 de vehicule pe an, până la sfârşitul anului 2035.
Această clauză, mai este denumită și “amendamentul Ferrari” și vizează în special mărcile de lux, scrie AFP, potrivit Agerpres.