După o competiție de robotică care a durat 3 zile și a avut loc sub atenta organizare a Danei Războiu, o echipă din Ploiești se numără printre cele trei echipe care vor reprezenta România în acest an în SUA, la Campionatul Mondian de la Houston. EGO.ro a stat de vorbă cu elevii colegiului „Mihai Viteazu”, tinerii care au reușit performanța de a câștiga locul I la Campionatul Național de Robotică.
În perioada 3-5 martie a avut loc cea de-a 7-a ediție a celui mai mare concurs de robotică pentru liceeni, Campionatului Național de Robotică din România, eveniment care a desemnat trei echipe care să ne reprezinte la Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii. Pentru cei care nu știu încă, anul trecut, o echipă din Arad a reușit să se întoarcă acasă cu Locul I, detronând americanii după ani în care au fost campioni mondiali. EGO.ro le-a vizitat standul și a stat de vorbă cu liceenii care, anul acesta, speră să facă istorie la Houston.
„Noi suntem o parte din echipa RO2D2 pentru că echipa noastră este foarte numeroasă, colegii noștri chiar acum se pregătesc la terenuri, iar acesta este standul nostru”, a făcut prezentările Daria Dicu, tânăra care are rol de PR în cadrul echipei. Cei 15 membri prezenți la competiție au pășit timizi, însă destul de siguri pe abilitățile robotului pe care l-au construit împreună.
„Să vă prezint un pic robotul nostru. De fapt pe unul dintre cei doi roboți construiți pentru acest sezon competițional. Al doilea robot este în acest moment pe terenul de practică și urmează să concurăm cu el. Competiția First Tech Challenge este un fel de competiție sportivă în care, în fiecare an, se dă câte o misiune nouă, pe care roboții trebuie să o îndeplinească. Acest robot este primul construit de noi și are misiunea de a ridica conurile la diferite nivele. În afară de construirea roboților avem ca sarcină să facem cărți tehnice și care să documenteze întreaga activitate a echipei pe tot parcursul sezonului, atât pe construcție, cât și pe social media, marketing și implicare în comunitate”, a declarat Alex Donțu, tânărul care se ocupă de departamentul de programare pentru EGO.ro, completând că zile întregi, după școală și teme, le petreceau împreună pentru acest proiect.
„Nu am făcut un calcul exact, cred că am lucrat peste 600 de ore pentru acest proiect. În general orele pe care noi nu le petrecem la școală sau la teme, le petrecem la Hub-ul de robotică pentru a ne pregăti pentru competiție”.
Echipa nu este compusă doar din băieți, așa cum multă lume se așteaptă, ci este alcătuită și din fete, care au stabilite sarcini și atribuții extrem de importante. Am stat de vorbă cu Daria Dicu pentru a înțelege mai bine cum a reușit să intre în această lume.
„Trebuie să recunosc că la început, înainte de a intra în echipa de robotică, eu sunt de 6 ani în comunitatea First, am început la o echipă de Lego, am pornit de la ideea că nu este de mine robotica. Că eu nu am ce căuta într-o lume atât de tehnică, într-o lume a băieților. Dar am zis să încerc pentru că știam că nu aveam nimic de pierdut și îmi doream să explorez ceva nou. Recunosc că a fost decizia cea mai bună pe care puteam să o iau pentru că această comunitate, dar și echipa de robotică Ro2D2 din care fac parte, mi-au demonstrat că se poate. Atâta timp cât îți dorești ceva cu adevărat și îți place să înveți și să descoperi lucruri noi, se poate chiar și o pentru o fată care poate pornește de la impresia că nu are ce căuta într-o lume tehnică”, ne-a povestit tânăra, explicând în același timp și care este rolul ei în această echipă.
„Fiind o echipă foarte numeroasă, noi suntem în prezent 15 membri și 7 voluntari, trebuie să ne organizăm foarte bine activitatea. Fără o organizare și fără o delegare foarte clară a sarcinilor, nu avem cum să punem la punct și să ducem la bun sfârșit sarcinile pe care le avem de îndeplinit, fie că vorbim de partea tehnică, de programare, proiectare, construcția robotului, fie că vorbim de partea de organizare de evenimente, de postări pe social media. Trebuie să avem o perspectivă foarte clară asupra a ceea ce avem de făcut și să colaborăm cât mai bine unii cu ceilalți, ca să putem să realizăm împreună lucruri inedite. Fără să fim o echipă și fără să comunicăm nu se poate”.
Pentru niște adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, veniți și dintr-un oraș mic, este destul de greu să se ridice la nivelul echipelor internaționale, cu care se vor duela în America. Cu toate acestea, reușesc să găsească resursele necesare, chiar dacă cea mai mare susținere vine din partea familiilor.
„Recunosc că este o contribuție financiară și din partea noastră și a familiilor noastre. Cel puțin la început, fiind a doua echipă a colegiului nostru, ne-am descurcat destul de greu pe parte financiară. Dar ulterior, datorită activităților noastre, atât în social media, cât și înafara mediei, la evenimente reale, și a rezultatelor pe care le-am obținut la competiții, am reușit să atragem sponsori care ne suntem alături chiar de la etapa regională, până acum”, a mai povestit Daria pentru EGO.ro.
Spre norocul lor, pandemia a venit și cu lucruri pozitive, cel puțin pentru ei, reușind în această perioadă să atragă mai mult atenția asupra lor. Asta pentru că, în primele luni de la debutul pandemiei, când era deficit de măști de orice fel, de protecție dublă pentru personalul medical și nu numai, ajutorul a venit din partea acestor copii pasionați de robotică, care s-au oferit să folosească propriile imprimante 3D pentru construirea măștilor de protecție.
„Deși pandemia a avut părțile rele, pentru că nu ne puteam întâlni la Hub, îmi aduc aminte că un coleg ne-a primit la el acasă să putem susține interviurile pentru competiții și îi mulțumesc pe această cale. Noi petrecem foarte mult timp la Hub, lucrând și în momentul în care s-au terminat întâlnirile fizice, ne-a fost destul de greu. Dar pe de altă parte, a fost și un lucru bun. Pentru că în momentele de criză, pe care le-am trăit cu toții, am putut să dăm ceva comunității din care facem parte. Am putut, într-adevăr, să arătăm ce înseamnă pentru noi robotica și la ce este folosită. Pentru că poate mai multe persoane sunt reticente și am demonstrat că robotica chiar ajută în multe domenii”, a mai completat tânăra pentru EGO.ro.
Video: Cătălin Shadi Sîrbu