Anul trecut, după 33 de ani de când inventatorul american Dean Kamen a inițiat competiția First Tech Challenge, o echipă din altă țară decât SUA a ieșit învingătoare. Titlul de campioană mondială i-a revenit echipei Delta Force din Arad. Din păcate, anul acesta arădenii nu s-au mai calificat pentru competiția din Houston, însă au mărturisit în exclusivitate pentru EGO.ro că se simt extrem de mândri de faptul că au reușit să dea speranță românilor în astfel de competiții.
Pe membrii echipei Delta Force i-am întâlnit la Sala Polivalentă la Campionatul Național de Robotică, organizat de Dana Războiu prin fundația pe care o conduce, „Nație prin educație”. Cu toate că erau printre favoriții competiției și toată lumea se aștepta să câștige și anul acesta, adolescenții arădeni au fost detronați de liceenii din Ploiești, Pitești și Iași. Acest lucru nu înseamnă că îi demoralizează, mai ales că în comunitatea de robotică din România susținerea reciprocă este elementul de bază. Totuși, tinerii sunt oarecum dezamăgiți de faptul că au lucrat intens la proiectul lor.
„Aceasta este o nouă versiune de robot. L-am îmbunătățit foarte mult față de versiunea anterioară cu care am participat la Regionale. Acest robot s-a făcut cu un efort titanic din partea echipei. A fost construit în patru zile. Chiar a fost un efort titanic din partea tututor. Au fost nopți nedormite, au fost zile pline și sperăm ca noi să fim o oarecare speranță continuă pentru România și să continuă istoria pe care am făcut-o”, ne-a povestit Raul înainte de a se da startul competiției.
Indiferent de rezultatul din acest an, cei de la Delta Force au făcut istorie pentru România, dar a dat și speranță pasionaților de robotică cum că americanii nu sunt invincibili indiferent de resursele pe care le au în acest domeniu. De aceea, trofeul și robotul câștigător stă la loc de cinste în laboratorul lor, tocmai pentru a le aminti zilnic care este țelul lor.
„Roboții vechi și mai ales cel cu care am câștigat Mondiala, a rămas, este la noi acasă, în laborator, dar și cel de anul anterior este tot acolo prezent, dar din acela mai luăm piese de test din când în când. Dar pe cel cu care am câștigat Mondiala a rămas acolo”, ne-a mai povestit Raul, tânărul care se ocupă de partea de mecanică, completând că majoritatea roboților produși de ei sunt făcuți de la 0.
„În mare parte se poate face aproape de la 0. Baza, structura, ne este dată de First Tech Challenge și trebuie să folosim anumite coduri care sunt presetate mai ales pe partea de hardware (n.r partea fizică a unui computer, adică acele componente ce pot fi văzute și care au drept menire permiterea execuției programelor software) pe care o folosim doar de la ei”.
Așa cum se întâmplă în toate echipele de robotică, Delta Force are un căpitan care are grijă să coordoneze toate departamentele. Octavian Dragoș Botoșan a povestit în exclusivitate pentru EGO.ro cum a început toată această pasiune și cum li s-a schimbat viața de când au ieșit campioni mondiali la robotică.
„Totul a început în clasa a 8-a. La liceul nostru s-a înființat o echipă de First Tech Challenge și am decis și eu să mă alătur, pasionat fiind de informatică și de tehnologie. Cam de acolo a început toată pasiunea. Am fost la concursuri și de la prima competiție m-a prins foarte mult acest program, First, și a început să-mi placă partea aceasta de robotică”, a declarat Octavian Dragoș Botoșan pentru EGO.ro, completând că pasiunea cu adevărat a plecat din primii ani de viață.
„Încă de mic eram pasionat. Desfăceam toate jucăriile să văd cum funcționează, să încerc să creez lucruri noi. Toată copilăria mi-am ocupat-o cu Lego. Îmi plăcea foarte mult faptul că până la urmă aveam posibilități infinite, să fac orice cu Lego. Îmi plăcea tot ce era tehnic și eram mereu curios să văd cum funcționează lucrurile”.
După aceste performanțe, toată lumea se întreabă dacă acești tineri vor continua să lucreze în România sau vor accepta propunerile celor care îi remarcă la tot felul de competiții internaționale.
„Majoritatea dintre noi dorim să rămânem în România și să ajutăm la creșterea sectorului acesta tehnic și robotic din România. Am învățat foarte multe din aceste concursuri. Este mult mai mult decât robotică, ci învățăm și lucruri de bază, cum ar fi să lucrezi cu oameni diferiți, învățăm să facem networking, să contactăm sponsori și finanțatori pentru proiectele noastre și așa mai departe”, ne-a asigurat Dragoș, care a și lucrat până în momentul de față cu diverse firme din România.
„Am mai coloaborat cu companii locale. Un exemplu ar fi, anul tecut, când aveam activități ecologice, am colaborat cu o firmă care se ocupa cu reciclarea echipamentelor electronice din județul Arad și am construit un aparat care ajuta la desfacerea detectoarelor de fum, pentru că erau destul de complexe. Au reușit astfel să facă mult mai rapid acest proces, iar noi, la rândul nostru, ne-am ales cu sponsorizare din partea lor”.
Video: Cătălin Shadi Sîrbu