Ar putea să pară ciudat, dar în unele cupluri apare un fenomen numit Michelangelo. Dacă afli că acest fenomen a apărut în relația ta de cuplu, ar trebui să te bucuri. Efectul Michelangelo în relații este benefic.
De fapt, acest fenomen apare atunci când partenerii se suțin reciproc și ajung să se transforme, ajungând la cea mai bună variantă a lor. La acel „eu ideal”.
De altfel, de acolo vine denumirea. De la Michelangelo, care a dezvăluit perfecțiunea în sculpturile sale, care vedea sculptura ca pe o oportunitate a de a elibera o imagine ideală din blocul de piatră neșlefuită.
Dar nu este întotdeauna posibil să se obțină acest efect Michelangelo, deși este adesea folosit în terapie cu rezultate foarte bune.
Efectul Michelangelo în relații este un proces care are loc la acele cupluri care se modelează unul pe celălalt, tinzând fiecare spre „eul ideal”. Ei se susțin reciproc și își pun în valoare calitățile unul altuia. În acest fel, fiecare membru al cuplului reușește să dezvolte acel eu, cea mai bună versiune a lui. Acest efect este foarte pozitiv, întrucât fiecare membru al relației îl sprijină pe celălalt în drumul său către acel „eu ideal”.
Susține realizările celeilalte persoane, încurajează-l să se străduiască în continuare pentru a-și atinge obiectivele. Toate acestea vor permite o evoluție clară și pozitivă a partenerului tău, ceea ce va avea impact asupra relației în sine. Acest efect trebuie să aibă loc reciproc, astfel încât ambii parteneri să poată avansa și să fie întotdeauna în același punct. Este un exemplu clar de relație sănătoasă.
Conceptul de „sine ideal” sau „eu ideal” este ceea ce aspiră oricine să obțină. De exemplu, dacă o persoană se consideră amuzantă și partenerul său întărește acest lucru, împărtășindu-și simțul umorului, această parte a caracterului său va fi întărită. În cazul în care partenerul este rece și nu îi înțeles glumele, efectul ar fi invers. El nu ar mai avea încredere să facă glume și ar crede că nu are simțul umorului suficient de bun.
„Eul ideal” poate fi atins doar atunci când partenerul tău întărește comportamentele pozitive și aspirațiile pe care le ai.
Pentru ca efectul Michelangelo să funcționeze, trebuie să existe o legătură importantă cu cealaltă persoană. Adică valorile trebuie să coincidă, de asemenea simțul umorului, anumite gânduri etc. Astfel, fiecare persoană din cuplu se va simți mulțumită și fericită. Dacă cineva cu simțul umorului încetează să mai glumească pentru că partenerul său nu împărtășește acest lucru, va fi dificil să ajungă la acea fericire.
Această afirmație poate genera respingere la început, dar este adevărată. Relațiile te pot schimba în bine sau în rău. Te schimbă în rău dacă te modelează să mergi împotriva a ceea ce ești tu. Dacă încetezi să râzi, să glumești, să mai alergi, să faci lucrurile care îți aduc mulțumire. Lucruri pe care ți-a plăcut să le faci și pe care le-ai lăsat deoparte pentru că cealaltă persoană nu le împărtășește.
Dar efectul Michelangelo presupune o schimbare pozitivă, deși pentru asta, cealaltă persoană trebuie să fie de acord cu tine în multe aspecte. Îmbunătățirea calității tale ca om și atingerea acelui „eu ideal” datorită faptului că ești cu un partener, este cel mai bun lucru într-o relație. Totuși, în acele cazuri în care relațiile te schimbă în rău, trebuie luate decizii, potrivit mejorconsalud.as.com.
Efectul Michelangelo nu are nimic de-a face cu încercarea de a determina cealaltă persoană să se schimbe în beneficiul tău. Sau așa cum ai vrea tu să fie. Acest efect este despre sporirea acelor aspecte ale partenerului, ajutându-l să se autodepășească, să ajungă la acel „eu ideal”. Să îl faci să scoată la iveală cea mai bună versiune a lui, însăși este un act foarte generos.
Cu toate acestea, acest efect trebuie să fie reciproc. În acest fel, cei doi parteneri de cuplu vor realiza o relație echilibrată și sănătoasă.