Te-ai gândit vreodată care este electrocasnicul care îți poate da contorul peste cap de sărbători? Consumă foarte mult curent. Specialiștii vin în ajutor cu câteva sfaturi foarte utile.
Dacă credeai că achiziționarea unui televizor este costisitoare, așteaptă să vezi impactul acestuia asupra facturii la energie: este unul dintre cele mai mari consumatoare de energie electrocasnică, înaintea mașinilor de spălat rufe și a mașinilor de spălat vase.
Deținerea unui televizor poate fi costisitoare, nu numai din cauza sumei de bani pe care trebuie să o cheltui pentru a-l cumpăra, ci și din cauza utilizării sale: este unul dintre cele mai consumatoare de energie din casă. De asemenea, nu uita că, indiferent dacă te uiți sau nu la televizor, acesta continuă să consume energie în modul stand-by, un consum fantomă pe care nu îl vezi… până când primești factura de electricitate.
Urmează perioada sărbătorilor, iar oamenii au mai mult timp liber. Astfel petrec mai mult timp în fața televizorului. Cu toate acestea, nu știu că este unul dintre electrocasnicele care pot umfla factura la curent, mai ales dacă nu îl scoți din priză.
Televizorul este responsabil pentru între 10% și 11,4% din consumul de energie al unei gospodării din Spania, potrivit datelor publicate de Red Electrica Espanola și de Ministerul pentru Tranziție Ecologică.
În plus, în cifre absolute, televizorul mediu consumă în jur de 263 kWh pe an, potrivit datelor, care precizează că această cantitate se referă la modul Acasă (setări implicite). Cu toate acestea, acest consum de energie poate varia în funcție de tipul de televizor, de ecranul acestuia și de modul în care este utilizat.
Astfel, „ecranul LED consumă cea mai puțină energie, urmat de LCD și plasma, care este, dintre televizoarele moderne, cel care consumă cea mai multă energie”, informează specialiștii, care amintesc că „vechile” televizoare cu tub catodic sunt cele mai proaste în ceea ce privește consumul de electricitate. În special, un televizor cu tehnologie LED consumă cu 25% mai puțină energie decât LCD-urile și cu 40% mai puțin decât ecranele cu plasmă.
Una dintre cheile pentru a reduce consumul de energie, și acest lucru este valabil și pentru alte dispozitive electronice, este să le închizi în loc să le lași în stand-by (consum fantomă), ceea ce se traduce în economii de energie electrică de până la 10%.
Specialiștii recomandă utilizarea de blocuri de alimentare cu un întrerupător care să oprească toate dispozitivele electronice în același timp sau achiziționarea de modele „inteligente” care detectează dacă dispozitivul principal este în stand-by, caz în care oprește toate dispozitivele conectate la el în acel moment.