Elena Ceaușescu, la un pas de moarte după un accident auto. Relatările din notele secrete de informare ale SUA

Elena Ceaușescu, la un pas de moarte după un accident auto. Relatările din notele secrete de informare ale SUA

În toamna anului 1979, Elena Ceaușescu, una dintre cele mai controversate figuri din istoria României, a fost implicată într-un grav accident auto, eveniment despre care autoritățile comuniste au făcut tot posibilul să păstreze tăcerea. Accidentul, despre care nu s-a scris niciodată în presa românească de atunci, a rămas un mister bine ascuns pentru majoritatea populației, fiind dezvăluit ulterior prin documente diplomatice și surse externe.

Elena Ceaușescu, implicată într-un accident auto grav în 1979: Dezvăluiri ascunse de regimul comunist

Acest incident neștiut la acea vreme ar fi putut avea consecințe semnificative asupra istoriei țării, având în vedere rolul crucial pe care Elena Ceaușescu îl juca în deciziile regimului. Potrivit unor note secrete ale Departamentului de Stat al SUA, făcute publice mult mai târziu prin intermediul platformei Wikileaks, Elena a suferit răni grave și a necesitat tratament medical specializat.

Conform unei note diplomatice din 22 octombrie 1979, existau „zvonuri temeinice” în București că soția dictatorului fusese rănită într-un accident auto care avusese loc pe 20 octombrie. Aceasta a fost transportată de urgență la Spitalul Elias, iar spitalul a fost imediat împânzit de agenți ai Securității, semn că evenimentul era unul de mare importanță. În acele zile, Elena Ceaușescu a dispărut complet din spațiul public, alimentând speculațiile că rănile ei ar fi fost destul de grave.

Zvonurile despre acest accident au continuat să circule în capitală, iar o nouă notă informativă, datată 30 octombrie 1979, susținea că Elena ar fi suferit fracturi de coaste și răni faciale serioase. Unele surse susțineau că aceasta a fost trimisă în străinătate pentru tratamente dentare și chirurgie plastică, fie la Paris, fie la Viena.

Cu toate acestea, ambasadorul francez din România a negat vehement că Elena Ceaușescu ar fi ajuns în Franța pentru tratament. În schimb, unele zvonuri sugerau că ar fi fost transportată la Moscova, o variantă considerată însă puțin probabilă de sursele diplomatice americane.

Un alt zvon susținea că Elena Ceaușescu ar fi suferit o fractură la picior și că s-a recuperat într-un regim de izolare la domiciliu. Cert este că, indiferent de varianta adevărată, Elena nu a mai apărut în public timp de mai multe săptămâni, alimentând speculațiile.

Confirmările diplomatice

Într-o altă notă informativă din 31 octombrie 1979, se consemnează o întâlnire cu diplomatul român Mircea Răceanu, în care acesta a fost întrebat despre accidentul Elenei Ceaușescu și dacă aceasta a părăsit țara pentru îngrijiri medicale. Deși nu a confirmat detaliile exacte, Răceanu a admis că Elena Ceaușescu a fost rănită serios și că ar fi plecat pentru tratament în afara țării. Această informație a venit ca o confirmare neoficială a gravității accidentului și a eforturilor intense de a ascunde acest eveniment de ochii publicului larg.

Regimul Ceaușescu avea grijă să controleze orice informație care ar fi putut să slăbească imaginea autoritară și de neclintit a liderilor săi. Orice veste despre vulnerabilitatea Elenei Ceaușescu ar fi putut afecta percepția publică despre regimul lor, așa că măsurile de precauție și secretizare au fost extrem de stricte.

Revenirea în public și impactul asupra imaginii

Elena Ceaușescu a revenit în atenția publicului la o lună după accident, în cadrul unei plenară organizate înaintea celui de-al 12-lea Congres al Partidului Comunist Român, pe 19 noiembrie 1979. Potrivit unei alte note confidențiale, în aparițiile de televiziune ulterioare, aceasta părea mai slăbită și purta o coafură diferită. Totuși, nu au existat semne vizibile de cicatrice sau alte răni pe față, ceea ce a ridicat și mai multe întrebări despre veridicitatea zvonurilor și despre amploarea intervențiilor medicale pe care le-ar fi suferit.

Absența ei prelungită din spațiul public și aceste schimbări de aspect au fost observate de diplomați și comentatori străini, însă regimul Ceaușescu a continuat să nege orice informație legată de accident. Presa românească, controlată în totalitate de regim, nu a făcut nicio referire la acest incident, iar zvonurile au continuat să circule doar pe cale orală sau în cercuri restrânse.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *