Elena Merișoreanu a făcut o paralelă între trecut și ce se întâmplă în zilele noastre, explicând că unele lucruri s-au schimbat în bine, însă nu chiar totul este roz. Cunoscuta interpretă de muzică populară ne-a dezvăluit, în exclusivitate pentru Ego.ro, că nepoții ei au cetățenie americană, însă ea nu s-ar vedea locuind vreodată în Statele Unite.
Ținând cont că se apropie examenul maturității pentru mulți adolescenți, Elena Merișoreanu ne-a mărturisit că multe s-au schimbat de-a lungul timpului. Interpreta de muzică populară își dorește ca tinerii să fie sprijiniți și să nu mai plece în alte țări pentru a lucra.
„Sunt trecută de 70 de ani, amintiri am cu fetele, cu nepoții. Pe vremea mea se termina cu 11 clase. Vis-a-vis de tineret, trebuie să îi sprijinim, nu prea îi văd entuziasmați cu toate nenorocirile care s-au abătut asupra planetei. Termină copiii facultățile și nu au unde să muncească, se duc în străinătate și îi vezi că-s chelneri sau că spală vase… e foarte trist. Eu merg mult afară și rămân dezamăgită de felul în care sunt tratați tinerii. Nici noi nu am dus-o prea grozav, dar școala era școală”.
Vedeta ne-a asigurat că cei de la Ansamblul Rapsodia s-au ocupat foarte bine de toți tinerii care veneau, în trecut, din provincie. Elena Merișoreanu a fost primită cu multă căldură, deși a ajuns în București la o vârstă fragedă, anume 16 ani.
„Eu am venit când eram foarte tânără în București, la 16 ani. Am cam terminat școala pe aici, prin București. Locul de muncă era asigurat, așa la cămin, cum stăteam, dar era foarte bine. S-au ocupat mult de tot de noi, care veneam din provincie, cei de la Ansamblul Rapsodia. Am fost înconjurată cu multă dragoste de colegi, de legendele cântecului popular”.
În trecut, multe spectacole erau ținute în căminele culturale, însă amintirea respectivelor locuri a apus în zilele noastre. Când vine vorba despre locurile unde sunt cazați tinerii în zilele noastre, Elena Merișoreanu nu este satisfăcută de condițiile oferite.
„Pe vremuri, dădeam spectacole numai în cămine culturale. Puține erau săli care aparțineau de Sindicat. În weekend se întâlneau tinerii, erau activități culturale. Acum cad geamurile, nu mai este nimic. Tinerii sunt cazați acum în condiții insalubre. Poate a fost o perioadă mai bună, dar acum, de când cu toate scumpirile, neajunsurile și locurile de muncă care nu se găsesc, mă înspăimânt”.
Elena Merișoreanu este interesată de viitorul tinerilor pentru că, la rândul său, interpreta se bucură de o familie numeroasă. Chiar dacă nepoții ei cei mari au cetățenie americană, aceștia au decis să rămână în țară.
Și eu am tineri. Nepoții mei, cei mari, au terminat o facultate, au un loc de muncă foarte bun. Sunt cetățeni americani, pot să plece când le vine, nu îi oprește nimeni. Uite că, deocamdată, stau pe aici. De bine de rău, au o casă, au unde să stea, nu plătesc chirie. Într-un fel, sunt aproape realizați. Spun aproape pentru că nu sunt căsătoriți”.
Chiar dacă a stat o perioadă în America, Elena Merișoreanu nu s-ar vedea locuind în Statele Unite ale Americii. Îndrăgita interpretă de muzică populară își iubește țara, astfel că, mai degrabă, ar pleca în Ardeal.
„Doamne ferește, nu m-aș duce! (n.r. în America) Mă duc în Ardeal la ai mei, mă duc oriunde. Cât ne mai putem duce în Ardeal fără pașaport, mâine, poimâine, nu se știe ce o să mai fie. Eu am făcut naveta în America, am stat un an și 8 luni, dar nu m-aș mai duce nici dacă mi-ar da un stat întreg. Momentan, aici suntem bine. Să ne ferească Dumnezeu de un război. Să fie pace, căci asta își dorește toată lumea”.
De asemenea, Elena Merișoreanu și-a adus aminte de o vizită făcută de câțiva prieteni pe care fiica sa îi are în America. Aceștia au rămas plăcut impresionați în momentul în care și-au dat seama că foarte mulți tineri vorbesc engleza.
„Avem un tineret deștept și educat. Înainte de pandemie, au venit câțiva prieteni de-ai fiicei mele, din Statele Unite. Ei sunt foarte selectivi, se duceau cu telefonul în diferite locuri, nu trebuia să mergem cu ei. Se întorceau seara acasă și spuneau: „Doamne, nu am simțit că suntem într-o țară străină! În orice loc intram, nu a existat ca tineretul să nu vorbească engleză. Mașini de ultimă generație nu am văzut în toată California ca în România!”. Ne putem mândri cu tineretul, cu mici excepții, căci nu este pădure fără uscătură”.
Elena Merișoreanu este mândră de tinerii din zilele noastre, însă consideră că nu toate lucrurile sunt chiar așa de roz. Atunci când vine vorba despre respectul față de dascăli, interpreta de muzică populară și-a amintit de felul în care se comporta cu învățătorul în școala primară.
„Acum profesorii vorbesc la pertu cu copiii. Mă uit la fetele fiicei mele mai mici, vorbesc la pertu cu doamna învățătoare. Nu mai există respect. Când trecea învățătorul, la clasele primare pe care le-am făcut în sat, se zburlea pielea pe noi. Ne scotea la tablă. În clasa a 2-a, știam tabla înmulțirii pe dinafară”.
Interpreta de muzică populară nu consideră că este bine ca relațiile între oameni să se desfășoare exclusiv pe rețelele de socializare. Vedeta și-a amintit cu drag de scrisorile care se trimiteau în trecut, dar și de faptul că se obțineau foarte greu cărțile.
„Mă rog, este normal ca totul să evolueze, dar uneori este rău. Pe vremea mea, scriai o scrisoare către un prieten. Altfel, știai să te exprimi. Acum, pe Facebook, 3 cuvinte și gata, s-a terminat. Nu se mai știe să se lege o scrisoare de dragoste sau de prietenie. Nu mai există așa ceva. Noi citeam cărți multe. Îți trebuiau relații mari pentru a lua o carte bună. Mai există așa ceva? Nu”.