Emilian, alături de colegul lui, WRS, a fost revelația celui mai recent sezon „Te cunosc de undeva”, reușind să impresioneze jurații, colegii de competiție și mai ales telespectatorii, la fiecare ediție. Deși are o voce spectaculoasă puțini știu că Emilian a avut probleme atunci când era doar un copil. Artistul a povestit în exclusivitate pentru EGO.ro că aproape patru ani el nu a cântat absolut deloc pentru a-și proteja vocea.
Fără îndoială, Emilian este una dintre cele mai puternice voci masculine din România, însă a avut nevoie de multă muncă pentru a ajunge în acest punct. Câștigătorul sezonului 18 „Te cunosc de undeva” a demonstrat încă o dată că are o voce camelonică și poate intra în pielea oricărui personaj, însă acum câțiva ani era la un pas să rămână fără această voce impresionantă.
„Îți dai seama că atunci când mama m-a făcut nu i-am zis „săru mâna” cu o voce răgușită, că aveam vocea de copil. Se mai schimbă vocea, iar la bărbați se schimbă vocea un pic mai drastic decât la femei. Am avut o perioadă în care nu am cântat. Vreo 3-4 ani de zile eu nu am cântat deloc. Cumva treaba asta m-a ajutat să se așeze corzile, tractul vocal, iar apoi când m-am reapucat de cântat, nemaiavând exercițiu am luat-o aproape de la zero.
Am luat-o aproape de la zero cu tehnică vocală, cu respirații și cu tot ce ține de toată partea asta vocală. A fost și asta o muncă pe care eu am depus-o ca să pot să ajung cumva la o tehnică vocală care să mă ajută să pot cânta, dar și să-mi protejez vocea. În continuare încerc să o îmbunătățesc pentru că mai e loc de îmbunătățiri”, ne-a povestit amuzat Emilian, completând că a trebuit să meargă la un medic specialist din Republica Moldova pentru a nu risca să rămână fără voce.
„Eu fiind la Iași la noi nu exista, pe vremea aceea, conceptul de foniatru (nr. studiu și tratarea organelor implicate în producerea vorbirii, în principal a gurii, gâtului, corzilor vocale și plămânilor), exista doar ORL-ist. Atunci fiind la Iași a trebuit să mă duc la Chișinău unde exista o doamnă foniatru care mi-a făcut viața ușoară și m-a salvat efectiv. Mi-a zis că vocea mea este în schimbare.
Pe atunci cântam și fără tehnică. Eram copil și cântam cum puteam, mai forțam nota. Am avut și niște noduli și trei luni de zile am fost mut. Efectiv. Adică am vorbit doar prin semne. Pentru că nu am vrut să risc nimic. E foarte periculos în perioada în care ți se schimbă vocea și ai și niște probleme, să cânți. Îți poți distruge corzile vocale și felul în care ele reacționează și vibrează, aprope complet”.
Pe numele din buletin Emilian Mihai Nechifor are doar 25 de ani, însă a reușit să-și facă imediat un nume în industria artistică.
„De-a lungul vieții mele muzicale am avut mai mulți mentori care au contribuit în egală măsură. Cred că cea mai mare parte ar trebui să i-o datorez familiei pentru că ei au fost primii care m-au susținut de când le-au zis educatoarele mele de la grădiniță că am voce și să mă ducă la cursuri. Ei mă susțin în continuare din punct de vedere moral și m-am susținut să merg pe drumul ăsta.
Ceea ce pot să spun că nu știu cât de des se întâmplă. De obicei părinții spun copiilor că din muzică nu se fac bani, că or să moară de foame, și îi îndrumă să se facă doctori, avocați sau o meserie în care să stea liniștiți”, ne-a povestit artistul despre începuturile lui.
Din fericire, tânărul a avut un mare suport din partea familiei, lucru care l-a ajutat enorm în formarea lui profesională.
„Eu le-am zis alor mei și le-am zis foarte clar mai ales de când am început proiectul „Emilian” alături de Hahaha Production și alături de cei la studio care m-au primit în sânul lor și am crescut cu ei, că eu vreau să mă bag în treaba asta cu totul. Mulțumesc lui Dumnezeu că am avut niște părinți care să mă susțină și din punct de vedere financiar. Am încercat să fac și lucruri astfel încât să mă pot întreține, să mai scot niște bani, dar la început nu mă puteam întreține singur.
Mai scriam câte o partitură, mai trăgeam o voce, dar familia a fost alături de mine tot timpul ăsta și dacă ar fi așa să numesc o singură persoană care a contribuit la formarea mea din punct de vedere muzical, a fost profesorul meu de chitară clasică, pe care l-am avut din clasa V-a până în clasa a XII-a, care m-a format atât ca muzician, cât și ca om. Clar”, a mai povestit Emilian pentru EGO.ro.
Video: Daniel Bălan