Luna martie este despre femei, așa că nu puteam să nu aducem în prim plan o echipă feminină de robotică, 13 tinere cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani care demonstrează că au loc într-o lume despre cea care se credea a fi a bărbaților. Tinerele de la Esentza Revolution au stat de vorbă cu EGO.ro și au povestit atât despre pasiunea lor, dar și cum a început această aventură pentru ele.
Zilele trecute, în cadrul Campionatului Național de Robotică, cea mai mare competiție de robotică pentru liceeni din România, am întâlnit o echipă formată în exclusivitate de fete. Esentza Revolution este echipa de robotică a Colegiului Național „Petru Rareș” din Beclean și este pentru prima dată când participă la o astfel de competiție.
Nu s-au clasat în cele trei echipe care vor reprezenta România la Campionatul Mondial, însă au legat prietenii și au învățat o sumedenie de lucruri noi de la ceilalți participanți. Extrem de fashioniste, cu un stand care ieșea în evidență, tinerele de la Esentza Revolution așteptau nu nerăbdare să-și prezinte robotul la care lucraseră ore întregi.
„Noi suntem Esentza Revolution, suntem o echipă formată exclusiv din fete. Venim de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean. Pe acest drum ambițios am decis să mergem 13 fete, cu ideea de a demonstra că nu există acest stereotip cum că doar băieții sunt buni pe partea asta de mecanică, de programare, ci și fetele au ceva de zis și fetele au un rol în acest domeniu STEM. Majoritatea suntem de profil matematică-informatică”, și-a prezentat Amalia Deneș echipa, mărturisindu-ne că ea este cea mai mare din echipă.
„Noi suntem cam de la clasa a 9-a până la a 11-a. Eu fiind clasa a 11-a vreau să mă orientez către zona asta a automatizării, a calculatoarelor, așa că oarecum echipa de robotică este un start foarte bun pentru noi, să ne punem oarecum bazele pentru informații pentru partea de mecanică. Chiar încurajăm, pentru cei care vor să meargă pe acest domeniu mai departe, să aleagă o echipă de robotică încă din liceu”.
Așa cum era de așteptat, fetele sunt extrem de organizate și fiecare dintre ele se ocupă intens de departamentul din care face parte.
„Fiecare membru din echipă se ocupă cu un departament. De exemplu: departamentul de programare, proiectare 3D și caietul inginerului. Dar munca în echipă nu lipsește niciodată. Suntem dornice să lucrăm în echipă pentru că suntem o echipă și vrem să inspirăm cât mai multe fete să spună DA acestui domeniu, al roboticii, care ne ajută să ne dezvoltăm foarte multe abillități precum: creativitatea, gândirea critică și colaborarea. Acesta este primul an în care participăm la Campionatul Național de Robotică”, ne-a declarat Lorena Veneș, adolescenta în vârstp de 17 ani, care se ocupă de departamentul 3D, completată de colega ei, Gabriela Săsărman, care la 16 ani face parte din departamentul tehnic al echipei.
„Nu cred că am contorizat vreodată câte ore am lucrat la acest robot, dar pot să zic că fiecare zi, după masă, ne-o petrecem la școală. Uneori stăm chiar până la ora 2-3 noapte, deci se întâmplă și asta. Imediat după ore, fugim repede în Hub, ne luăm sculele și începem să montăm și să facem ce ne place nouă cel mai mult: robotică”.
Pentru a înțelege mai bine ingineria la care au lucrat cele 13 adolescente din Beclean, am fost să le vedem robotul cu care s-au prezentat la competiție și am stat de vorbă cu Andra Dragoș, tânăra de 16 ani care se ocupă de tot ce înseamnă programare. În timp ce colegele ei ne făceau o demonstrație, Andra ne prezenta caracteristicile robotului și la ce s-au gândit atunci când au început construcția lui.
„Robotul vede singur conurile în perioada de autonomie. Folosim o cameră care este amplasată un pic mai pe partea dreaptă, este o cameră mică. Cu ajutorul ei roboțelul vede conurile, le poate prelua și le poate pune pe bețele respective. Dar în perioada de teleoperare care este de două minute, fetele trebuie să ia conurile singure. Am încercat să ne gândim la un design cât mai mult pentru tema din acest sezon. După cum puteți vedea, robotul se plasează într-un anumit punct, își găsește o anumită poziție, ia conul și apoi îl introduce pe bățul respectiv”, a povestit Andra pentru EGO.ro, întreruptă fiind de colege ei care o anunțau că s-a întâmplat ceva cu unul dintre motoarele robotului și că trebuie să facă ceva înainte de a începe competiția.
„Mai apar și probleme tehnice. Ce este important, este să știm exact cum să le remediem. După cum vedeți tot sistemul este la vedere, nu ascundem nimic, tocmai pentru a putea schimba o piesă atunci când este nevoie. De această dată s-a defectat un motor, cel care ridica brațul, îl întorcea și îl punea pe conul respectiv. Toate piesele pe care le vedeți sunt făcute într-un model 3D pe laptop. Practic noi gândim acel sistem, îl testăm pentru că avem diferite aplicații cu care putem testa viziunea, viteza, absolut tot, iar apoi începe construcția efectivă a robotului care durează mult mai puțin”, a mai completat tânăra pentru EGO.ro.
Video: Cătălin Shadi Sîrbu