“Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul!”. Prof. univ. dr. Vlad Ciurea a vorbit despre pericolele din alimentație și a dezvăluit de ce mâncăruri să ne ferim. Reputatul neurochirurg spune că există o substanță în alimentele banale atât de nocivă pentru organismul uman, încât poate distruge neuronii. În plus, mai transmite Vlad Ciurea, această substanță este de 200 de ori mai dulce decât zahărul. Iată care sunt alimentele care o conțin.
În postarea sa de pe rețelele de socializare, medicul atrage atenția asupra obiceiurilor alimentare greșite pe care mulți le au. Vlad Ciurea ne sfătuiește să evităm total consumul de alimente procesate, din cauza conținutului foarte ridicat de aditivi, conservanți și potențiatori de gust.
Totodată, medicul recomandă să consumăm mâncare cât mai naturală, dacă este posibil să o procurăm direct de la țărani sau micii producători.
„Cel mai bun supliment alimentar pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători.
O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți. Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru.
Este bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri. Unele sunt teribil de periculoase.”, a scris în mesajul postat pe rețelele sociale neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.
Potrivit reputatului neurochirurg, una dintre cele mai periculoase substanțe din alimentele procesate este E 951, un îndulcitor mai puternic de 200 de ori decât zahărul. Acesta se găsește inclusiv în mâncărurile de tip fast-food.
„Un exemplu este E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic.
Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere. Prin urmare, produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele.
Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. Din păcate, educația alimentară este redusă la noi.
Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a mai spus Vlad Ciurea.
În plus, medicul recomandă oamenilor să fie foarte atenți și la numărul orelor de somn. El a explicat cât de importantă este odihna pentru organism.
„Ca să o putem lua de la capăt în fiecare luni dimineață, avem nevoie ca la final de săptămână să ne odihnim, să ne relaxăm, să dăm voie organismului în întregul său să ia o pauză.
Avem nevoie să vedem lucruri frumoase, să avem discuții plăcute, să fim cât mai liniștiți, fără stres, fără presiune.”
Organismul nostru știe exact ce are nevoie. Iar atunci când ne „cere” o pauză, când simțim că suntem obosiți, trebuie să răspundem solicitării.
Pentru că altfel oboseala se acumulează și ajungem la epuizare. Există semne clare de oboseală pe care corpul ni le transmite. Iar dacă nu ținem cont de ele, iată un efect: nonperformanța”