Este legal homeschooling-ul în România? Care sunt principalele avantaje și dezavantaje și ce se întâmplă cu copiii care învață acasă

Curentul a devenit din ce în ce mai popular și în țara noastră

Scris de: Daoud Andra

02 Oct. 2023

Este legal homeschooling-ul în România? Care sunt principalele avantaje și dezavantaje și ce se întâmplă cu copiii care învață acasă

Homeschooling-ul sau educația acasă este un curent care a căpătat popularitate și în țara noastră, în ultimii ani. Părinții care decid să urmeze această metodă de educație cu ai lor copii îi retrag de la școală sau nu îi înscriu deloc, preferând să le dea lecții la domiciliu. Una dintre principalele întrebări în jurul acestui subiect este: este legal homeschooling-ul în România?

Ce este homeschooling-ul și unde a apărut

Curentul educației date acasă nu este unul nou, ci a pornit în anii 1970, în America. Metoda de școlire acasă este reglementată în toate statele americane și este foarte populară acolo. Statisticile realizate de National Home Education Research Institute arată că, în anul școlar 2021-2022, 6% dintre copiii americani au avut parte de homeschooling.

Această metodă de educație a ajuns în mai multe țări din lume, inclusiv în România. În urmă cu câțiva ani, cuplul format din Dana Nălbaru și Dragoș Bucur a creat un val de controverse, după ce a anunțat că și-a retras copiii de la școală și că aceștia vor învăța acasă.

Practic, a face homeschooling presupune ca micuții să învețe acasă lecțiile, în loc să meargă la școală. Se pot ocupa de predare atât părinții, cât și profesori angajați de aceștia pentru a oferi lecții private copiilor.

Citește și: De ce și-au retras Călin și Orianda Donca copiii de la școală, de fapt. Cei doi soți au surprins pe toată lumea cu decizia lor

Este legal homeschooling-ul în România? Care sunt principalele avantaje și dezavantaje și ce se întâmplă cu copiii care învață acasă
Homeschooling presupune educația dată acasă

Este legal homeschooling-ul în România?

Principala dilemă în legătură cu homeschooling-ul este legată de legislație. În prezent, Legea Educației prevede că pot învăța acasă copiii care au o condiție medicală ce nu le permite să se deplaseze la școală sau cei care au nevoi speciale. Nu există, așadar, o reglementare cu privire la învățatul acasă, pentru copiii care sunt sănătoși și nu se încadrează în aceste categorii.

Homeschooling-ul nu este o activitate ilegală, dar nu există un cadru legislativ care să stabilească exact lucrurile. Cu toate acestea, există câteva portițe la care părinții care vor să își educe copiii acasă apelează pentru a putea face acest lucru.

Citește și: De ce nu vrea copilul să meargă la școală. Ce se poate ascunde în spatele acestui refuz

În primul rând, copilul trebuie să fie înscris la o școală care permite un fel de învățământ la distanță. Este mai mult o formalitate, pentru că, în realitate, școala doar pune la dispoziție materialele didactice, iar părintele este responsabil 100% de educația copilului. În cazul copiilor care merg deja la școală, părinții pot cere transferul la o școală care să permită educația la distanță. În cazul copiilor care acum sunt înscriși în sistem, pot fi înscriși direct la o astfel de unitate de învățământ.

Cum se face trecerea de la homeschooling la școala clasică

Dacă ieșirea din sistem nu este tocmai dificilă, acceptarea copilului la o școală clasică, după ce a învățat acasă, este o provocare. Elevii trebuie să își echivaleze anii de studiu la domiciliu cu diplome și examene care să arate că au parcurs materia și că au cunoștințele necesare pentru a fi acceptați în sistemul clasic de învățământ.

Metodologia este asemănătoare cu cea prin care se echivalează studiile elevilor care au fost înscriși la școli din străinătate. În România, precum și în alte state europene, sunt acceptate diplomele obținute în diverse forme de învățământ, din statele semnatare ale Convenției de la Haga. Părinții care au optat pentru homeschooling au profitat de această portiță legislativă, pentru a putea face educație acasă.

Citește și: Este sau nu zi liberă pentru părinți prima zi de școală 2023? Ce scrie în lege, de fapt

Avantaje și dezavantaje ale homeschooling-ului

Părinții care au optat pentru acest tip de educație, de-a lungul timpului, au subliniat o serie de avantaje și dezavantaje ale acestui tip de educație.

Avantaje

  • libertate educațională și alegeri în funcție de pasiunile copilului
  • copiii sunt mai relaxați și mai odihniți
  • apropierea dintre copii și părinții care au rol de educatori
  • copiii se simt în siguranță
  • libertatea de a-și stabili programul

Citește și: Câți bani plătesc Andra și Cătălin Măruță pentru școala privată a copiilor lor. Pentru mulți români e o sumă gigantică

Dezavantaje

  • timpul și efortul pe care părinții trebuie să le dedice
  • lipsa socializării
  • provocările care apar atunci când copilul nu are chef să învețe
  • efortul financiar
  • lipsa reglementării
  • diminuarea timpului liber pentru părinți
  • prejudecățile celor din jur și ale societății

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *