Aurul a fost considerat o monedă universală timp de sute de ani. Datorită valorii sale recunoscute în întreaga lume, aurul a fost folosit ca etalon încă din Imperiul Bizantin, cu peste 1.500 de ani în urmă. Până de curând, de fapt, aurul era folosit ca monedă de rezervă a lumii.
În 1944, după semnarea Acordului de la Bretton Woods, dolarul a înlocuit aurul ca monedă de rezervă mondială. Dar, chiar și după acest acord, aurul a continuat să fie folosit pentru a susține monedele naționale ale diferitelor țări. Cu toate acestea, în 1971, Richard Nixon a abolit standardul de aur în SUA, iar alte țări au urmat în curând exemplul. Cu siguranță că acum multă lume se înreabă dacă mai este rentabil să investești în aur.
Chiar dacă nu mai este o formă principală de monedă în lumea dezvoltată, aurul rămâne o investiție populară din mai multe motive. Iată o listă de avantaje pe care le aduce investiția în aur.
Aurul poate fi ușor convertit în numerar, oriunde în lume. În afară de numerar real, lichiditatea și universalitatea aurului sunt de neegalat.
Aurul tinde să-și mențină valoarea în timp. Economiștii consideră că nici măcar prețul aurului nu este un indicator al valorii sale. Adică, chiar dacă prețul scade, valoarea de bază a aurului nu se schimbă prea mult. Acest lucru se datorează în principal faptului că există o cantitate fixă de aur, pentru că este o marfă, în timp ce dolarul american, care este o formă de monedă fiat (moneda unei țări), nu are valoare inerentă.
Aurul crește în valoare atunci când inflația se instalează. Deoarece prețul aurului este în euro, orice deteriorare a euro va duce în mod logic la un preț mai mare al aurului. Ca urmare, în perioadele de inflație, aurul oferă o investiție mult mai stabilă decât numerarul.
Adăugarea diferitelor titluri de valoare în portofoliul tău este o modalitate esențială de a diversifica și de a-ți reduce riscul general al investițiilor tale. De asemenea, deoarece aurul se mișcă adesea invers față de valorile acțiunilor și ale valutei, oferă o modalitate deosebit de eficientă de diversificare.
Aurul rămâne o marfă universală. Deși țările își vând contractele futures pe valută, trezoreria și alte titluri de valoare din întreaga lume, spre deosebire de aur, ele sunt supuse haosului politic.
Deoarece aurul este folosit în producția de diverse produse, inclusiv bijuterii și electronice, există o cerere de încredere care stabilizează și mai mult prețul aurului. De asemenea, în perioadele de cerere crescută, aceste piețe pot forța prețul aurului să crească, potrivit raisin.es.
Astfel, răspunsul este da, este rentabil să investești în aur.