Ți s-a întâmplat vreodată să spargi ceva din greșeală într-un magazin sau să asiști la o asemenea scenă? În situația în care un client cauzează deteriorarea unui produs, din greșeală, nu trebuie să se grăbească să îl plătească. Ce este de făcut într-o astfel de situație și ce obligații are clientul.
Oricui i se poate întâmpla să spargă o sticlă de vin sau să doboare un alt produs într-un supermarket. Vina nu-i aparține însă în totalitate clientului. De aceea, nu este cazul să te grăbești să plătești imediat daunele.
În situația în care ai atins accidental o sticlă, iar aceasta a căzut și s-a spart, verifică mai întâi dacă exista o bară de protecție. Din punct de vedere legal, este absolut necesar să existe o astfel de bară la raionul cu băuturi pentru a stabiliza produsele. Absența acestor bare poate duce la accidente precum spargerea sticlelor. În acest caz, vina îi aparține lucrătorului comercial, nu clientului.
Conform standardelor pentru amplasarea mărfurilor, trebuie să există o anumită distanță între rafturi. Așadar, cu cât suprafața magazinului este mai mare, crește și distanța dintre rafturi, astfel:
1,4 m – pentru suprafețe de până la 100 m²
1,6 m − pentru suprafețe de 100-150 m²
2 m − pentru suprafețe de 150 – 400 m²
2,5 m − pentru suprafețe de 400 m²
În situația în care ți se cer daune pentru produsele sparte, cere cartea de reclamații. Descrie acolo felul în care s-a petrecut totul. În cazul în care nu se găsește o soluție, poți suna oricând la Agenția pentru Protecția Consumatorilor pentru a lămuri situația.
Este o strategie folosită de marile lanțuri de magazine și poate fi întâlnită și în unele farmacii. În special în cele în care clienții au acces la rafturile cu produse. Motivul real pentru care se apelează la această metodă este pentru a descuraja hoții din magazine. Așa se face că, acolo unde nu există aceste cutiuțe pentru a închide produsele, se găsesc adesea pe raft ambalajele goale de la unele produse. Inclusiv creme de față, produse pentru manichiură sau orice produs de mici dimensiuni ce se află la raft și are ambalaj din care poate fi scos cu ușurință.
Produsele furate cel mai des sunt: țigări, băuturi alcoolice, cafea instant, produse cosmetice, teste de sarcină, periuțe de dinți electrice.
Vezi și – Pericolul ascuns din testerele de machiaje. De ce să nu le folosești niciodată în magazin