Făina de greiere a apărut și în România. n urma controversatei decizii a Comisiei Europene de a aproba folosirea făinii de greieri pentru producerea pâinii, biscuiților și ciocolatei, a apărut deja primul produs și pe rafturile magazinelor din România. La fel de șocant cum este ideea de consum a insectelor este și prețul cu care se comercializează făina de greiere. Iată cât costă 100 de grame.
Anul trecut, Comisia Europeană a luat o serie de decizii controversate cu privire la alimente și a dat undă verde pentru consumul unor insecte. Astfel, după autorizațiile emise în iulie pentru larva desicată de Tenebrio molitor şi în noiembrie pentru Locusta migratoria, recent, pe lista insectelor comestibile au intrat și greierii de casă (Acheta domesticus).
Românii sunt încă reticenți atunci când vine vorba de produse pe bază de insecte, dar specialiștii susțin că acestea au un conțiut ridicat de proteine.
Pe rafturile magazinelor din România a apărut deja primul sortiment de făină de greiere. Iar prețul pentru acest produs este uriaș. 100 de grame de făină de greiere se vând cu nu mai puțin de 96,25 de lei, adică 962,5 lei/kg.
Momentan, cantitatea de făină de greiere folosită la producerea unei pâini este destul de mică, se pare datorită proprietăților sale nutritive. Spre exemplu, la o franzelă se adaugă făina rezultată de la 70 de greieri, adică undeva la 3% din ingrediente.
Potrivit descrierii, făina de greieri se prepară din greieri mari fară aripi, cu exoscheletul incomplet format, pentru ca insectele sunt mai ușor de digerat. Produsul este fără aditivi, chimicale sau conservanți și fără antibiotice „spre deosebire de creșterea animalelor, insectele nu prezintă risc la bacterii”.
În ceea ce privește obținerea făinii de greiere, comerciantul explică faptul că înainte de uscare, greierii sunt mai întâi bine spălați apoi sunt tratați termic și uscați lent pentru a maximiza toate proprietățile benefice ale insectei comestibile, potrivit Adevărul.ro.
„Pudra proteică de greieri se poate adaugă la orice retetă pentru un plus de proteine, vitamina B12 și fier. Poți încerca cu: smoothie-uri, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiți, budinci etc”, scrie comerciantul, al cărui sediu este în Baia Mare.
Petre Daea s-a declarat împotriva consumului de insecte. În vara anului trecut, ministrul Agriculturii i-a îndemnat pe români să nu mănânce greieri, mai ales că bucătăria românească este una extrem de bogată în mâncăruri tradiționale.
„Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceţi un asemenea efort”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.