Fără teste pe hârtie în școli. Este unul dintre obiectivele pe care Ministerul Educației are în vedere să îl implementeze în viitor. Practic, în clase nu se va mai auzi celebra sintagmă „Scoateți un pix și o foaie de hârtie”, ci va fi înlocuită de o formulare adaptată zilelor noastre, în care noile tehnologii sunt prezente în mai toate domeniile.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că este momentul ca sistemul educațional din România să avanseze și să se adapteze noilor nevoi de digitalizare. Oficialul de la Palatul Victoria spune că pentru a duce la bun sfârșit reforma în Educație propusă este nevoie de parteneriate publice-private și de o corectă folosire a fondurilor prevăzute în PNRR.
„Este necesar ca Ministerul Educației să-și dezvolte propriile platforme informatice. Suntem într-un moment în care trebuie să facem ceva, în care trebuie să punem în practică obiectivele din România Educată, apelăm la parteneriatul cu mediul privat și va trebui să folosim resursele din PNRR disponibile pentru digitalizare pentru ca Ministerul Educației să-și dezvolte propriile platforme informatice“, a spus Sorin Cîmpeanu, într-un interviu pentru dcnews.ro.
Printre obiective se numără eliminarea testelor susținute de elevi pe hârtie și a tablei clasice de scris. Aceasta din urmă ar urma să fie înlocuită cu o tablă inteligentă multifuncțională.
„Foarte corect, exact asta dorim (examenele să nu mai fie date pe formatul clasi de hârtie, ci pe calculator – n.r.)! Vrem sau nu vrem, ne place sau nu ne place, educația va evolua mult mai mult către digital, dar profesorii nu vor putea fi niciodată înlocuiți. Profesorii vor avea rolul determinant în școală, pentru că am înțeles că există și această teamă. La nivel de hardware, o reformă majoră va fi înlocuirea tablei, celebra tablă, domnul Trandafir. Este un instrument care a produs efecte în educația tuturor, dar este un instrument care nu mai atrage tinerele generații. Toate tablele clasice vor fi înlocuite de table interactive, inteligente. Acesta este un prim pas. Avantajul este că fiecare elev își poate stoca lecția, în timp real, pe ltapop, pe telefon, pe orice dispozitiv, inclusiv elevii care din anumite motive nu pot participa la ore”, a completat Sorin Cîmpeanu.
Reforma în Învățământ a fost anunțată în contextul în care, în România, 42% dintre elevi sunt analfabeți funcțional. Studiul de literație a fost efectuat de Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare (BRIO) pe un eșantion de 47.000 de elevi din România într-o perioadă de 15 luni. Rezultatele alarmante au fost făcute publice zilele trecute.