Dacă ai uneori poftă de o mâncare crocantă prăjită, poți încerca rețeta de fâșii de pui crocant marinat în sos de iaurt. Această rețetă de pui prăjit este potrivită pentru un prânz rapid, pentru care nu vei petrece mult timp în bucătărie. Bucățile de pui fragede la interior și crocante la exterior, servite alături de o salată verde sau de o garnitură de piure de cartofi, vor face deliciul întregii familii. Carnea de pui marinată în iaurt este mult mai fragedă datorită enzimelor lactice și a acidității iaurtului. Din acest motiv, chiar dacă folosești fâșii din piept de pui pentru prăjire, acestea vor fi fragede și suculente.
Dacă dorești să eviți prăjeala, puiul va fi delicios și gătit în cuptor.
Marinata de iaurt se face din iaurt, muștar și mirodenii. Secretul este ca fâșiile de carne să stea cât mai mult în această compoziție, de la o oră până la 12 ore. Cu cât carnea va sta mai mult timp la marinat cu atât va fi mai fragedă. Fâșiile de carne de pui se pun la marinat într-un bol cu capac, în frigider.
Pentru crusta crocantă de fulgi de porumb vei avea nevoie de fulgi de porumb măcinați, făină și ouă. Tehnica este destul de simplă dar pentru a fi mai ușor, recomandarea este să ai trei boluri cu cele trei ingrediente, așezate în ordine pe blatul de lucru. Astfel vei evita să faci prea multă dezordine pe masa de lucru.
Cantitatea de condimente pentru marinată, cât și pentru crusta se reglează după gustul fiecăruia în funcție de cât de picant îți place să mănânci. Pentru prăjire este necesară o cantitate mai mare de ulei, puiul nu trebuie să atingă fundul vasului. Pentru a evita îmbibarea cu ulei a cărnii, se încinge bine uleiul înainte de a prăji carnea.
Pentru a testa dacă uleiul este suficient de încins, se pune o bucată micuță de carne în ulei, dacă sfârâie, atunci uleiul este optim pentru prăjire.
Dacă uleiul este prea încins, bucățile de carne devin repede închise la culoare/ arse, se reduce puțin focul și se așteaptă câteva minute să scadă temperatura uleiului.
Deși pare muncă grea, e chiar ușor de urmat această rețetă.
1. Într-un bol se amestecă iaurtul cu condimentele și muștarul. Se adaugă fâșiile de pui având grijă să fie complet acoperite de sosul de iaurt.
2. Se acoperă bolul cu un capac sau cu folie alimentară și se dă la frigider pentru minim o oră, ideal peste noapte.
3. După ce puiul a stat la marinat, se scoate bolul din frigider și se pregătesc trei boluri curate și uscate.
4. În primul bol se amestecă făina cu condimentele.
5. În al doilea bol se bat ouăle cu sare și piper.
6. În al treilea bol se mărunțesc. cu mâna, fulgii de porumb
7. Fâșiile de pui se scot din marinată și se trec pe rând prin cele trei compoziții, respectiv, făină- ou- fulgi de porumb.
8. Bucățile de carne se lasă la odihnă, timp de 10 minute, pe o tavă sau pe un platou.
9. Între timp, într-o cratiță adâncă se încinge uleiul până la temperatura optimă pentru prăjire. Se face testul cu o bucățică de pui.
10. După ce uleiul a ajuns la temperatura optimă, se pun, pe rând, bucățile de pui la prăjit.
11. Fiecare bucată de carne se întoarce cu un clește sau cu o paletă, pentru a se prăji pe ambele părți.
Puiul crocant poate fi servit cu sos de iaurt cu usturoi, alături de salată verde.
Să vă fie de bine!