Fasolea bătută cu ceapă călită este una dintre cele mai căutate rețete de post. De ce? Pentru că se prepară ușor, mai mult durează fierbere fasolei, și este un fel de mâncare pe cât de gustos, pe atât de sățios. Pe o felie de pâine și o salată de murături asortate alături, fasolea bătută este un deliciu în perioada de post și nu numai. Pentru această rețetă aveți nevoie de boabe de fasole bine fierte, ceapă, sare și pastă de tomate.
Pe lângă multitudinea de beneficii, fasolea boabe este contraindicată pentru consum persoanelor care suferă de boli ale stomacului sau al colecistului.
Un alt efect secundar al consumului de fasole este balonarea. Fasolea conține un tip de zaharuri numite oligozaharide. Acestea nu sunt descompuse în întregime în tractul digestiv.
Astfel, lactoza nedigerată ajunge în colon unde fermentează, producând acele neplăcute ”gaze”. Dar există metode de gătire ale boabelor de fasole care reduc producerea acestor neplăcute balonări:
1. Boabele de fasole fierte se condimentează și se mixează în robotul de bucătărie. Dacă este nevoie, adăugați puțină apă ( cea în care a fiert fasolea) pentru a subția compoziția.
2. În robot, se adaugă usturoiul tăiat mărunt și se mixează împreună cu fasolea.
3. Ceapa se curăță și se taie solzișori. Se pune o lingură de ulei la încins și se pune ceapa la călit.
4. După ce ceapa a devenit sticloasă se adaugă pasta de tomate împreună cu o puțină apă. Se condimentează sosul obținut cu sare și piper.
5. Pe un platou se toarnă fasolea bătută peste care se pune sosul de ceapă călită.
Fasolea bătută se servește pe felii de pâine proaspătă împreună cu o salată de murături asortate sau de castraveți murați.
Să vă fie de folos!