În fiecare an, pe 1 Decembrie, fasolea cu ciolan nu lipsește de pe mesele românilor. Se prepară destul de ușor și este extrem de gustoasă. Iată mai jos rețeta tradițională de fasole cu ciolan. Există un ingredient căruia trebuie să-i acorzi mai multă atenție deoarece îi oferă un gust aparte.
Fasolea cu ciolan este probabil cel mai cerut și căutat fel de mâncare pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României și nu numai. Este o rețetă simplă, însă dacă știi și câteva trucuri va fi și mai gustoasă. Nu e nevoie să petreci ore în șir în bucătărie pentru a o prepara.
Ingredientul secret care face ca fasolea cu ciolan să fie un preparat extrem de gustos este chiar fasolea. Aceasta trebuie aleasă cu mare atenție, spun gospodinele. Este recomandat să se folosească fasole cu bob mic, ușor dulceagă.
Vezi și Secretul pentru cea mai savuroasă fasole bătută. Iese un deliciu așa
Încă un secret foarte important pentru ca fasolea cu ciolan să fie foarte gustoasă este ca fasolea să fie lăsată la înmuiat peste noapte. Acest lucru grăbește procesul de fierbere și este recomandat ca o parte din apa în care a fiert fasolea să fie folosită ulterior în mâncare, tot pentru un plus de gust.
Ai nevoie de: 500 de grame de fasole cu bob mic, două cepe, trei morcovi, un păstârnac, un ardei gras, două roșii, două linguri de ulei, boia dulce, sare, piper, o foaie de dafin, o lingură de bulion și un ciolan afumat.
Cum se pregătește: După ce fasolea a stat la înmuiat peste noapte se scurge apa și se pune la fiert în apă rece. Se lasă până când dă în clocot. Se aruncă prima apă și se pune din nou la fiert alături de ciolanul afumat. După ce observi că ciolanul este fiert, scoate-l și taie-l în bucăți mai mici. Curăță toate legumele și taie-le cubulețe. Pune într-o tigaie cele două linguri de ulei, ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul gras și călește-le până când devin moi.
Vezi și Secretul ciorbei de fasole. Ce să pui în ea ca să iasă ca la mama acasă. Asta îi dă un gust bun
Adaugă roșiile și mai lasă totul pe foc pentru încă cinci minute. După ce totul este călit pune ciolanul afumat pe care l-ai tăiat în bucăți, bulionul și condimentele, mai lasă pe foc pentru încă cinci minute. Acest amestec se pune peste fasolea fiartă anterior și se mai lasă pe foc pentru 10, maxim 15 minute. Rețeta este gata!
Există și varianta ca ciolanul să lipsească, mâncarea de fasole transformându-se astfel într-o preparat delicios de post.
Specialiști spun de ce un aliment banal cum e fasolea aduce foarte multe beneficii organismului. Fasolea conține multe fibre, vitamine, minerale și proteine de bună calitate. Aceasta accelerează tranzitul intestinal și ajută la combaterea constipației. De asemenea, protejează inima, ajută la scăderea tensiunii arteriale și previne instalarea bolilor cardiovasculare. Este lipsită de colesterol și este recomandată persoanelor care au un nivel de colesterol crescut. Fasolea este bogată în antioxidanți.
Citește și Pune acest ingredient în fasole ca să fiarbă de două ori mai repede
Există mai multe studii care au arătat că antioxidanții joacă un rol important în prevenirea distrugerii celulelor de către radicalii liberi. Se bănuiește că acest proces previne mai multe tipuri de cancer și întârzie îmbătrânirea.