În perioada postului, mâncărurile tradiționale românești, fără carne, sunt cele mai apreciate. Majoritatea celor care postesc se îndreaptă către leguminoase și alimente bogate în proteine vegetale, pentru a avea un meniu echilibrat atunci când țin post. Cum faci fasole de post ca la mănăstire? Secretul pentru cel mai gustos și simplu preparat, după rețeta de la Prislop.
Fasolea este una dintre cele mai la îndemână legume în perioada postului. O poți prepara sub formă de ciorbă, iahnie sau bătută, este ieftină și sățioasă și nu necesită multă atenție.
Atunci când vine vorba despre mâncare de post, rețetele mănăstirești sunt cele mai apreciate. Mâncarea gătită de măicuțe sau de călugări are un gust aparte, iar cine a mâncat măcar o dată la o mănăstire poate să confirme. Rețeta care urmează este una de ciorbă de fasole boabe, așa cum o prepară măicuțele de la Mănăstirea Prislop. Pe lângă ingredientele naturale, din grădină, secretul ciorbei este să fie gătită pe îndelete, la foc mic, cu multă răbdare.
Se alege fasolea boabe, se spală și se pune la înmuiat, în apă rece, de seara. A doua zi, se schimbă apa și se pune fasolea la fiert în apă proaspătă. La 10 minute după ce a dat în clocot, se înlocuiește apa cu alta proaspătă. Acest pas se repetă de încă două ori, până când se schimbă trei ape.
După ce a fost schimbată apa a treia oară, se lasă fasolea să fiarbă la foc mic. Se spală și se curăță legumele, după care se toacă mărunt. Roșiile se decojesc și se taie în bucăți mai mari. Într-un vas pe foc, se pun uleiul și legumele tăiate cubulețe. Se adaugă sare și piper și se călesc legumele câteva minute, până când se înmoaie.
Se pun roșiile și pasta de tomate, după care se adaugă câteva polonice din zeama în care fierbe fasolea. Se mai lasă legumele pe foc până când sunt fierte și devin moi. Se adaugă totul peste fasole și se mai fierb împreună câteva minute. Se mai adaugă sare și piper, dacă mai este nevoie. După ce se oprește focul, se pune verdeața tocată mărunt. Se pot pune și verdețuri uscate, precum cimbru și tarhon.
Citește și: De ce să ții fasolea la frigider înainte de a o pune la fiert. Secretul de care puțină lume știe
Boabele de fasole au nevoie de cel puțin o oră pentru a fi fierte. În unele cazuri, poate să dureze chiar și câteva ore, iar motivul pentru care fasolea nu fierbe îl reprezintă apa. Dacă apa este dură, fasolea va fierbe foarte greu. Pentru a scurta timpul de gătire, se poate folosi apă plată sau apă fiartă și răcită. Un ingredient care grăbește fierberea boabelor de fasole este însă bicarbonatul de sodiu.
Adaugă o linguriță de bicarbonat în apa în care fierbi fasolea, pentru a reduce timpul de gătire. Trucul este valabil indiferent că prepari ciorbă sau iahnie de fasole. De asemenea, nu adăuga sare în apă încă de la început. Aceasta încetinește procesul de fierbere, iar boabele de fasole vor rămâne tari. Sarea se adaugă spre final, când fasolea este deja fiartă.