În cadrul unui studiu au fost urmărite 26.000 de femei, timp de aproximativ 20 de ani. Cercetătorii de la Universitatea din Leeds, care au realizat studiul, au spus că femeile vegetariene sunt mai predispuse la fracturi de șold, față de celelalte, care aveau o dietă omnivoră.
Specialiștii spun că este posibil ca la persoanele vegetariene să le lipsească unii nutrienți, care contribuie la sănătatea oaselor și a mușchilor. Acest fapt ar putea duce la creșterea riscului de fracturi.
Totuși, cercetătorii spun că soluția nu e neapărat renunțarea la o dietă vegetariană. Există alte soluții pentru a putea menține nutrienții la un nivel sănătos. Ei arată că femeile își pot menține starea de sănătate a oaselor și musculaturii într-o formă optimă rămânând la o greutate normală, evitând să fie subponderale. De asemenea, adăugând nutrienții precum vitamina B12, dar și menținându-se active.
Femeile care au participat la studiu aveau vârste între 35 și 69 de ani. Unul dintre scopurile studiului a fost stabilirea unor posibile legături între sănătate și dietă. Astfel, 28% dintre femei erau vegetariene, iar 1% erau vegane.
Dintre acestea, pe parcursul celor 20 de ani, 3% dintre ele (822 de femei) au suferit o fractură de șold. „Studiul nostru evidențiază potențialele preocupări cu privire la riscul de fractură de șold la femeile vegetariene”, a spus autorul principal al studiului, James Webster.
„Cu toate acestea, ca în orice dietă, este important să înțelegem circumstanțele personale și ce nutrienți sunt necesari pentru un stil de viață sănătos echilibrat”, a mai spus el.
Webster a mai arătat că este posibil ca dietele vegetariene să aibă un aport mai mic de nutrienți. Cei mai scăzuți nutrienți sunt proteinele sau calciul, în dietele vegetariene. Acestea sunt de obicei mai abundente în carne decât în plante. „Aportul scăzut al acestor nutrienți poate duce la scăderea densității minerale osoase și a masei musculare, ceea ce vă poate face mai susceptibil la riscul de fractură de șold”, a spus el, citat de BBC.
Totuși, Webster a subliniat că și aceste diete vegetariene pot fi foarte variate. Acestea pot fi „sănătoase sau nesănătoase, la fel ca dietele care includ produse de origine animală”.
Coautorii studiului, dr. Darren Greenwood și Janet Cade, spun că acest studiu este doar o parte dintr-o imagine mai amplă ce privește dieta și sănătatea oaselor și a mușchilor la persoane cu vârsta mai înaintată. Studiul de față a fost un pas important în înțelegerea riscurilor potențiale ale dietelor vegetariene. Aceste riscuri pot apărea pe termen lung. Cercetătorii vor să afle „ce s-ar putea face pentru a atenua aceste riscuri”. Asta după ce au constatat că femeile vegetariene sunt mai predispuse la fracturi de șold.