Un eveniment rar a avut loc recent în regiunea Mării Negre, și experții susțin că o astfel de situație nu a mai fost observată în ultimii 40 de ani. Totodată, specialiștii au analizat fenomenul și ne oferă explicațiile de care avem nevoie pentru a-l înțelege mult mai bine. Iată ce dezvăluiri au făcut.
În ultimii ani, am fost martorii unor schimbări semnificative în ceea ce privește ciclul termic pe parcursul unui an, influențat de sezoane. Iernile au devenit mai sărace în ceea ce privește cantitatea de zăpadă, iar verile au adus temperaturi extreme care au atins niveluri de 44-48 de grade Celsius. Cel puțin în anii 2022 și 2023, am înregistrat depășiri ale recordurilor de temperatură.
Ei bine, tocmai din această cauză a luat naștere un fenomen rar la Marea Neagră, captând atenția experților în meteorologie, care susțin că acest fenomen nu a mai avut loc pe litoral de cel puțin 40 de ani.
Cu toate acestea, aceeași specialiști oferă și o explicație pentru această situație neobișnuită. Astfel, cauza principală a acestui fenomen este un așa-numit „ciclon cvasi-tropical,” care a generat condiții neobișnuite în regiunea Mării Negre și a contribuit la o toamnă atipică, iar tocmai de aceea oamenii încă se pot bucura de temperaturile plăcute.
”Temperatura apei mării, raportat la media multianuală, prezintă un trend ascendent. Astăzi (vineri, 20 octombrie 2023) sunt 18 grade Celsius în larg și 16,8 grade Celsius la mal. Raportat la intervalul multianual, observăm o creștere cu 5 grade”, a afirmat Răzvan Mateescu, specialist al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța.
De asemenea, există speculații conform cărora sub Marea Neagră ar putea există rețele de tuneluri care ar putea face conexiuni cu Bulgaria și Turcia, și s-ar putea chiar să lege România de alte țări vecine.
Originea tunelurilor de sub Marea Neagră se leagă de perioada Primului Război Mondial. În acea vreme, a apărut prima mărturie conform căreia locuitorii din regiunea Dobrogea foloseau un sistem subteran misterios pentru a-și transporta turmele de oi până în Turcia. Accesul către aceste tuneluri era cunoscut doar de către un număr restrâns de persoane și era folosit doar în situații de urgență.
Te intereseaza și: Ce sunt curenții Rip. Cum se formează și de ce sunt atât de periculoși
Astfel, în anii ’80, în timp ce se efectuau lucrările pentru construirea Canalului Dunăre-Marea Neagră, un grup de soldați a făcut o descoperire remarcabilă în cadrul unui cimitir din Murfatlar. Aceștia au identificat o altă intrare către rețeaua secretă de tuneluri care lega România de Bulgaria.
Cu toate că s-a aflat despre existența acestor tuneluri, informațiile au fost ținute strict secrete, fără a fi făcută vreo dezvăluire publică cu privire la ele, iar martorii au păstrat acest secret pentru ei.