Fenomenul meteo periculos care lovește România. Anunțul de ultimă oră de la ANM

Vremea se schimbă radical în următoarea perioadă
Fenomenul meteo periculos care lovește România. Anunțul de ultimă oră de la ANM

Vremea se schimbă radical, după ce săptămâni la rând ne-am confruntat cu temperaturi sufocante. Un ciclon polar va schimba total condițiile metorologice, atât în România, cât și în întreaga Europă. Meteorologii anunță ploi torențiale și vijelii puternice în sud-vestul țării. Începând de marți seara și până miercuri la prânz, instabilitatea atmosferică se va extinde și va afecta jumătatea de vest a României. Specialiștii ANM au emis avertizări de cod galben și de cod portocaliu care vizează mai multe județe.

Scad temperaturile în toată țara

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru perioada 28 august – 10 septembrie, când vremea va începe să se răcească. În perioada 29 – 30 august, temperaturile maxime vor scădea de la 34 – 38 grade Celsius la 30 – 32 grade Celsius. În următoarele zile, temperaturile vor continua să scadă, ajungând la 26 – 27 de grade Celsius la sfârșitul primei săptămâni de prognoză.

După data de 3 septembrie, temperaturile vor fi apropiate de normalul perioadei în care ne aflăm, cu maxime de 27 – 29 de grade Celsius. În zonele montane, vremea va fi caldă în primele două zile ale lunii septembrie, cu maxime de 24 – 25 de grade Celsius. Ulterior, temperatura va scădea, ajungând la 16 – 20 de grade Celsius până la sfârșitul intervalului de prognoză.

Vremea în următoarele zile în România

În săptămâna 28.08 – 04.09, temperaturile vor crește mai mult decât media obișnuită pentru această perioadă, în toate regiunile României, cu o deviație pozitivă a temperaturilor mai accentuată în partea estică a țării. De asemenea, cantitățile de precipitații vor fi în exces în nord-vestul țării, în timp ce în regiunile sudice se va înregistra un ușor deficit de precipitații. În celelalte regiuni, cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de media obișnuită pentru acest interval de timp.

La munte, vremea va fi caldă, media temperaturilor maxime fiind de 24 – 25 de grade, dar apoi vremea se va răcori până la sfârșitul intervalului de prognoză, când se vor înregistra valori medii diurne de 16 – 20 de grade. Temperaturile minime medii se vor situa în marea lor majoritate între 9 şi 12 grade, exceptând ultimele nopţi ale lunii august, când media acestora va fi de 14 – 16 grade. În perioada 29 august – 2 septembrie vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată şi averse local însemnate cantitativ, dar ploi temporare se vor semnala şi după data de 3 septembrie.

Alertă de cod galben și portocaliu de vreme rea

Astăzi, 29.08, începând cu ora 16:00 și până la ora 21:00, specialiștii ANM anunță cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată în județele Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Dolj și anumite zone din Hunedoara.

„În Banat, jumătatea de vest a Olteniei și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), pe alocuri vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp”, mai transmit meteorologii.

De marți, de la ora 21:00, și până miercuri la prânz, ANM a emis o altă serie de avertizări care vizează jumătatea de vest a României. Așadar, vremea va fi instabilă în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în Crişana, Muntenia şi vestul Olteniei. Vor fi averse, descărcări electrice și izolat, vijelii și grindină, fiind atenționare de cod galben anunțată de ANM.

„În cea mai mare parte a Olteniei, local în vestul Munteniei şi Carpaţii Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, iar în primele ore ale intervalului şi intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h) şi pe arii restrânse vijelii puternice şi grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 35…40 l/mp şi izolat peste 50…60 l/mp”, au precizat specialiștii, care au emis și o avertizare de cod portocaliu, pentru același interval.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
5.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *