Cutremurul de luni dimineață, din Turcia, a provocat câteva mii de victime, iar bilanțul continuă să crească pe măsură ce salvatorii caută printre dărămături. Seismul s-a produs într-o zonă cunoscută pentru gradul ridicat de seismicitate, iar la scurt timp, experții au remarcat un anumit detaliu. Fenomenul neobișnuit care s-a produs după cutremurul devastator din Turcia.
Luni dimineața, Turcia și Siria au fost afectate de un cutremur de 7,8 grade pe Scara Richter, urmat de o replică de peste 6 grade. Până în prezent, autoritățile au confirmat moartea a cel puțin 5.000 de persoane din cele două țări, însă bilanțul este provizoriu. Alte câteva mii de persoane au fost rănite, dar au scăpat cu viață.
Citește și: Locul unde să te adăpostești în caz de cutremur. Ce trebuie să eviți. Specialistul spune clar
Într-un interviu pentru cotidiatul italian Corriere della Sera, expertul în fizia Pământului Carlo Doglioni a explicat de ce cutremurul de luni a provocat pagube atât de mari. Expertul, care este și președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a explicat că: „în Turcia, pâmântul s-a deplasat 3 metri în câteva zeci de secunde, de-a lungul unei falii de 150 de kilometri.”. Acesta a continuat:
„Ce s-a întâmplat este că ceea ce numim placa (tectonică) arabă s-a deplasat aproximativ 3 metri pe direcția nord-est-sud-vest față de placa anatoliană. Din estimările pe care le avem, care se actualizează treptat, știm că falia s-a activat pe o distanță de cel puțin 150 de kilometri, cu o deplasare chiar mai mare de 3 metri. Totul s-a petrecut în câteva zeci de secunde, generând acest cutremur cu magnitudinea 7,8,-7,9. Este o mișcare foarte mare.”, a spus el, potrivit Libertatea.
Expertul în fizica Pământului a mai explicat că zona unde s-a produs seismul era cunoscută drept una dintre cele mai periculoase. Cutremure de mare magnitudine au mai avut loc acolo și în trecut, însă niciunul nu a fost la fel de puternic precum cel de luni, 6 februarie.
„Vorbim despre o zonă cu un grad ridicat de seismicitate, una dintre cele mai periculoase zone din Mediterană. În secolele trecute (acolo) au avut loc cutremure extrem de violente”, a mai spus expertul italian.
Citește și: Cel mai periculos oraș din România în caz de cutremur. Riscul este uriaș dacă locuiești aici
El a îndemnat la prudență și atenție, deoarece cutremure precum cel din Turcia se pot întâmpla oricând și în alte zone ale lumii. Potrivit experților, puterea seismului din Turcia a fost echivalentă cu cea a 130 de bombe atomice.
„Am anticipat de mult timp un cutremur mare în această regiune, dar nu ne așteptam ca acesta să fie atât de neobișnuit de puternic și distructiv.”, a spus și profesorul Ahmet Cevdet Yalciner, un important expert turc în gestionarea dezastrelor, potrivit aceleiași surse.