Rebeca, fetița în vârstă de 5 ani suspectă inițial de hepatita misterioasă, a murit. Micuța fusese operată pe data de 30 aprilie pentru un transplant de ficat, la Institutul Fundeni. Diagnosticul ulterior a fost de boala Wilson.
Rebeca a murit din cauza unor complicații postoperatorii, potrivit unui comunicat transmis de unitatea medicală. „Fetița care a suferit un transplant de ficat pe data de 30 aprilie a decedat în seara zilei de 17 mai, ora 20:40, în urma complicațiilor postoperatorii apărute în ultimele zile”, anunță Institutul Clinic Fundeni.
Starea Rebecăi a început să se înrăutățească în urmă cu câteva zile, iar medicii au decis să o supună din nou unei intervenții chirurgicale, identificându-se atunci “complicații ale anastomozei biliare”. Luni seară, fetița era în stare critică.
Rebeca a avut o intervenție pe data de 30 aprilie, când a primit o parte din ficatul lui tânăr de 17 ani care intrase în moarte cerebrală. Medicii se declarau atunci optimiști în ceea ce privește evoluția fetiței, deși operația nu fusese deloc una ușoară.
”A fost un donator de 17 ani, ceea ce a permis să se preleveze mai multe organe, a trebuit să mergem cu elicopterul până acolo și înapoi cu organul pentru a ajunge la timp pentru a putea fi transplantat”, a spus medicul de la Fundeni, Vitachki Guenadiy.
Boala Wilson este o afecțiune cu transmitere genetică, care a apărut în urma mutației genei ATP7B. Acest fapt conduce la acumularea de cupru în exces la nivel hepatic, cerebral și ocular. Simptome boala Wilson: icter, oboseală, creștere în volum a ficatului și splinei, tulburări de vorbire, tremor al membrelor, apariția unui cerc de culoare maroniu la nivelul ochilor, probleme la înghițire, încordare musculară și mișcări necontrolate.
Sunt din Ploiești și 55 de ani am fost diagnosticat cu Maladia Wilson !!! Nu poate fi diagnosticată boala la copii de vârsta fetiței decedate ! Prin transplant se poate spune că cineva s-a crezut Dumnezeu !!!Ia să nu se spună tuturor câți bolnavi sunt acum în România ??? Diagnosticați cu această afecțiune hepato-lenticulară ??? Nu mai știe nimeni de după anii 90 !!!