”Regina blănurilor din România”, cum i se mai spune celebrului designer Flora Năstase, ne-a vorbit, în interviul exclusiv pentru Ego.ro, despre această afacere prosperă, în care activează de peste 30 de ani. Tot ea ne oferă sfaturi importante privind secretele întreținerii unei haine din blană, pentru a beneficia de ea chiar și 20 de ani. Cât privește recuperarea milionului de euro, bani investiți la bursă, folosindu-se de contractul unei firme deținute de brokerul Cristian Sima, Flora susține că procesul încă nu s-a încheiat și că speranțele ei sunt minime.
Ego.ro: Bună ziua! Care sunt tendințele din acest an, ce modele sunt în vogă, care se vând cel mai bine?
Se poartă ceea ce este potrivit pentru situația respectivă. Dacă iarna va fi grea, sigur că vom purta o haină lungă, dar pentru drum și pentru serviciu mai comodă este jacheta din blană. Referitor la tendințe, nu există așa ceva, au fost inventate de anumiți comentatori, dar nu îți poți schimba garderoba anual. Sunt aceleași haine, nu se inventează nimic nou. În pictură, de exemplu, dacă artistul pictează acum un tablou, nu înseamnă că asta se poartă în pictură toamna asta. Se vând foarte bine jachetele scurte cu mânecă largă, care se pot purta peste o rochie prețioasă, dacă e să ieșim undeva, dar și peste pulovere și trening. Am la vânzare și paltoane din blană, foarte lungi.
Ce prețuri aveți la vânzare și de unde vă procurați blănurile, din ce țări?
Eu nu sunt o persoană care cumpără și revinde, așa cum fac mulți. Eu fac aceste produse, de aceea nu am două produse la fel, țin prețul tot mai jos, ca să și vând. Am și persoane din străinătate care cumpără de la mine, mai ales din Spania. Problema este că nu mai sunt crescătorii în România și nici oameni pricepuți care să argăsească blana. Se pot importa, bursa este undeva la Copenhaga, acolo se vând blănuri extraordinare, noi însă ne orientăm să cumpărăm material din Grecia, din alte țări, unde este mai ieftin. Nu toate hainele din blană sunt foarte scumpe, pot fi și sub 1.000 de euro. Este opțiunea fiecărei femei. Poți bea șampanie dintr-un pahar din plastic sau poți strânge bani cinci ani și apoi să bei șampanie dintr-un pahar din cristal.
Cât timp se poate păstra frumoasă o haină din blană și cum se întreține corect? Se distruge mai repede dacă o purtăm pe ploaie sau pe ninsoare?
Cine crede că haina din blană este pe viață se înșală. Haina nu este o investiție, precum un tablou, pe viață, depinde foarte mult de calitatea argăsirii pielii, este greu de depistat de un cumpărător, durata poate fi însă de vreo 20 de ani. Haina este dintr-un material natural, peste care timpul când trece produce efecte, pielea se strânge în timp. Haina trebuie purtată și pe ninsoare, ca să primească gradul de umidificare. Nu trebuie să te ferești de ninsoare, dar, foarte important este să nu bagi haina umedă în șifonier, trebuie să o lași la temperatura camerei, câteva zile. Ele se și murdăresc, firul de păr acționează cu praful, cu transpirația, cu fondul de ten, în jurul gâtului un guler își pierde în timp din culoarea inițială. Există anumite curățătorii, dar nu se curăță cu mălai, acasă, așa cum am mai auzit, ci cu făină, combinată cu alte produse.
Elena Ceaușescu adora blănurile, le purta cu eleganță în fiecare iarnă. Ea lansase și moda în România, cu guler și căciulă de vulpe polară. De unde se cumpărau acele seturi?
Da, Elena Ceaușescu purta blănuri, îi plăcea să fie elegantă. A fost, ce-i drept, o modă, cu acele garnituri, așa se numeau, din guler și căciulă de vulpe polară. Dar ele nu creșteau în grădinile comuniștilor, se importau din Polonia. A fost o creație mondială, cum la fel erau și cojoacele, model adoptat și în România.
Ecologiștii propun însă varianta blănurilor sintetice…
Mi se pare aberant și stupid, în momentul în care avem mâncare ecologică, să purtăm haine din blană artificială. Pentru ce mi-aș pune un pantof din plastic sau o haină din plastic? S-a cultivat nonvaloarea în toate domeniile. Curentul ecologist este finanțat de niște interese, așa că prefer să nu comentez.
Unde mai purtăm aceste ținute? Blănurile sunt și transformabile? Le putem da o nouă viață?
Haina nu este o operă de artă, nu o ții de bună, în șifonier, ca-n comunism. Eu n-aș înțelege să cumpăr o haină din blană ca să o țin în dulap. Păi, de ce o cumpăr? Hainele din blană sunt produse transformabile. Din mantou poți face o jachetă sau garnitură pentru o altă haină din stofă. Noi la casa de modă și modificăm blănurile mai vechi, le adaptăm.
Se poate trăi bine, în România, din această afacere? Care sunt clienții dumneavoastră?
Ca în orice afacere, sunt perioade bune și mai puțin bune. Eu sunt într-o situație constantă a veniturilor, sunt pe plus. Cât timp ai profit, se cheamă că ai câștigat. Am clienți dintre vedete și politicieni, dar și medici cunoscuți.
Vi se spune ”Regina blănurilor”. E greu de dus această titulatură?
Așa mi-a zis acum 25 de ani o ziaristă și așa am rămas. Sinceră să fiu nu mi se pare prea potrivit, asta cu regina e mai mult pentru doamnele care ghicesc, alea sunt regine.
Ce anume blănuri preferați, în care vă simțiti confortabil, care sunt cele mai rezistente, mai practice?
Mai ușor de purtat, mai comode și mai rezistente sunt cele din blană de nurcă. De exemplu, hainele din Chinchilla sunt superbe, sunt haine de spectacol, dar se rup frecvent, trebuie reparate, nu te aștepta să o ții o viață.
Ați reușit să recuperați milionul de euro, investit total neinspirat? În ce stadiu se află acel proces?
Nu am rezolvat, răspunsul este nu. Din păcate, sunt în România, dosarele se tergiversează până la prescriere. Asta este țara în care trăim…
Frumoasa femeie.