Fiecăruia dintre noi îi place să se bucure de un moment de relaxare în grădina lui. Dar odată cu încălzirea vremii, avem parte și de o prezență nedorită: țânțarii. Aceste insecte enervante ne pot distruge seara petrecută în aer liber și ne pot lăsa cu mușcături iritante. Cu toate acestea, există câteva plante minunate pe care le poți planta în grădină pentru a ține la distanță țânțarii și pentru a te putea bucura de timpul petrecut în aer liber.
Plantele aromatice sunt soluția ideală împotriva țânțarilor. Fie că îți dorești să le ai în grădină sau să le așezi în camera ta, toate speciile de mai jos îți vor fi de real ajutor. În plus, nu vei mai fi nevoit ca de fiecare dată când ieși din casă seara să folosești diverse spray-uri cu substanțe chimice pe pielea ta pentru a te proteja de aceste mici și deranjante insecte.
Această plantă frumoasă și parfumată are proprietăți de respingere a țânțarilor, astfel încât îi îndepărtează și îi menține la distanță. După înflorire, lavanda poate fi uscată și folosită ca mijloc de protecție împotriva moliilor din dulap. Lavanda poate fi plantată în teren deschis din mai până în octombrie.
O altă plantă minunată pentru a respinge țânțarii este busuiocul. Acesta are un miros puternic și aromatic care ajută la îndepărtarea țânțarilor și a altor insecte nedorite. De asemenea, frunzele sale pot ameliora mâncărimea care apare după mușcătura insectelor. Este suficient să freci câteva frunze în palmă și apoi pe zona afectată. Busuiocul poate fi folosit și ca un condiment delicios în mâncărurile tale preferate, așa că îți poți proteja grădina și să îți satisfaci și papilele gustative.
Citește și: „Ingredientul din bucătărie care te ajută să scapi de țânțari. Trucul e genial, trebuie să-l cunoști și tu”
Lemongrass sau citronella este o altă plantă excelentă pentru a respinge țânțarii. Aceasta este adesea utilizată în lumânări sau uleiuri esențiale pentru a respinge insectele dăunătoare, deoarece are un miros puternic și plăcut, care îi ține la distanță. Dacă plantezi lemongrass în grădina ta, îți vei asigura o protecție naturală împotriva țânțarilor, astfel încât să te poți bucura de ea fără să te simți deranjat. Este recomandat ca răsadurile să fie plantate în sol deschis la sfârșitul lunii mai sau la începutul lunii iunie.
Această plantă condimentată are o aromă puternică pe care țânțarii o evită. Frunzele emană mai mult miros dacă sunt zdrobite. Această plantă poate fi plantată în teren deschis de la mijlocul până la sfârșitul lunii mai.
Citește și: „Ingredientul banal care te scapă de ciupiturile țânțarilor. Trucul simplu și eficient”
Menta este una dintre cele mai eficiente plante împotriva țânțarilor. Datorită mirosului său puternic și plăcut, menta poate respinge țânțarii și alte insecte nedorite. În plus, menta este ușor de cultivat și poate fi folosită pentru a face un ceai răcoritor sau pentru a condimenta diverse feluri de mâncare. Răsadurile de mentă trebuie plantate în grădină în a doua jumătate a lunii mai.