Florii 2022. Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante din an și este denumită și Duminica Floriilor a Patimilor Domnului sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Se sărbătoresc cu o săptămână înainte de Paște, iar această zi rămâne una încărcată de tradiții și obiceiuri, ca și în cazul zilei de Paște.
Florii 2022, în mai multe zone din România
Floriile se celebrează întotdeauna înainte cu o săptămână de Paște, iar în 2022 Floriile se sărbătoresc pe data de 17 aprilie. Anul trecut, Paștele a fost sărbătorit pe 2 mai. Această zi marchează Săptămânii Patimilor, care se încheie odată cu sărbătoarea Învierii Domnului.
Cum se va desfășura slujba de Florii la Patriarhie
Slujbele se vor ține în aer liber. De la ora 8.30 se va oficia slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie şi finic. Ulterior, aceste ramuri, împreună cu iconițe și pachețele cu anafură, vor fi împărțite. Apoi va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească la Altarul Mare de vară al Catedralei Patriarhale.
Ce semnificație are Duminica Floriilor
„Duminica Floriilor marchează, an de an, intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele:
Pe măsură ce temperaturile scad în sezonul rece, proprietarii de plante de apartament se confruntă adesea cu o întrebare importantă: care dintre plantele lor pot…
Planificarea unui concediu de vară poate fi o adevărată provocare, mai ales când încercăm să găsim echilibrul între buget, preferințele de destinație și disponibilitatea locurilor.…
„Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante din calendarul creștin-ortodox, reprezentând singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat.
În această zi, se ţine o Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici, iar credincioșii merg la biserică cu crenguțe de salcie. Acestea sunt binecuvântate de către preot în cadrum unui moment special, ținut înainte de Liturghie”, potrivit Bisericii Ortodoxe.
Ce să faci cu ramurile de salcie, de Florii
- Salcia de Florii înlocuieşte ramurile de măslin şi finic
- salcia s-ar fi făcut punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o să îşi continue drumul Fecioara Maria a dăruit sfinţenie salciei
- creştinii adună crenguţe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite de preoţi, apoi le aşază la icoane
- alții le prind la uşa de la intrare, să le protejeze locuinţa sau şi îşi încing mijlocul cu ele, fiind convinşi că astfel alungă durerile
- În unele zone, crenguțele de salcie sunt puse înainte de culcare sub pernă de către fetele mari, existând credinţa că astfel vor deveni mai frumoase şi se vor mărita în acel an.
- ramurile de salcie sunt duse la cimitir și puse în pe morminte
- Se mai pun la pomii fructiferi şi la vie, ca să rodească mai mult, sau la stupi, pentru a fi binecuvântate albinele.
- alt obicei este acela de a lega sălciile sfințite în jurul taliei, pentru ca oamenii să aibă putere mai mare la câmp.
Florii 2022. Tradiții și superstiții de Florii
- E dezlegare la pește, acesta nu trebuie să-ți lipsească din meniul de sărbătoare
- Nu trebuie să vă spălați pe cap, pentru că veți albi devreme. Dacă faceți ata, folosiți apă sfințită
- Acela care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă
- Fetele mari pun o oglindă şi-o cămaşă curată sub un păr altoit
Gospodinele coc plăcinte pe care le dau de pomană săracilor.
Când pică Paștele ortodox în următorii ani:
Paştele ortodox 2022 – duminică, 24 aprilie
Paştele ortodox 2023 – duminică, 16 aprilie
Paştele ortodox 2024 – duminică, 5 mai.
Când pică Paștele catolic în următorii ani:
Paştele catolic 2022 – duminică, 17 aprilie
Paştele catolic 2023 – duminică, 9 aprilie
Paştele catolic 2024 – duminică, 31 martie.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!