Floriile catolice 2023. Ce e bine să faci în această duminică. Principalele tradiții și obiceiuri

Floriile se sărbătoresc cu o săptămână înaintea Paștelui, atât la ortodocși, cât și la catolici

Scris de: Daoud Andra

01 Apr. 2023

Floriile catolice 2023. Ce e bine să faci în această duminică. Principalele tradiții și obiceiuri

Duminică, 2 aprilie, se sărbătoresc Floriile catolice 2023. La fel ca în cazul Floriilor ortodoxe, acestea pică înainte cu o săptămână de Paște. Sărbătoarea este încărcată de semnificații, dar și marcată de tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci în această zi, potrivit credinței și ce se sărbătorește de Florii.

Ce tradiții se respectă de Floriile catolice 2023

Paștele catolic se aseamănă destul de mult cu cel ortodox, atât în ceea ce privește tradițiile, cât și sărbătorile care îl precedă. Anul acesta, pe 2 aprilie, catolicii sărbătoresc Floriile, urmând ca duminica viitoare, pe 9 aprilie, să celebreze Învierea Domnului.

Citește și: Când sunt Floriile în 2023. Pe ce dată se sărbătoresc

În trecut, Floriile erau sărbătorite doar de comunitatea de creștini din Ierusalim, însă ulterior obiceiul s-a extins în rândul tuturor credincioșilor. În această zi, credincioșii obișnuiau să poarte ramuri pe străzile localităților și să intoneze imnuri creștine. În prezent, Biserica Catolică organizează procesiuni la care participă creștinii catolici.

Credincioșii pregătesc împletituri de flori și crenguțe de salcie, pe care le pun în vârful unor bețe și astfel participă la procesiune. După acest ritual, bețele împodobite sunt arse, iar cenușa este păstrată pentru anul următor, pentru Miercurea Cenușii, când începe postul Paștelui catolic.

Citește și: În ce zi este bine să te apuci de curățenia de Paște, conform tradiției. Ce trebuie să facă toate gospodinele în casă, sfaturi utile

Ce se sărbătorește în duminica Floriilor, de fapt

Duminica Floriilor reprezintă, atât la ortodocși, cât și la catolici, o sărbătoare de mare importanță. Este celebrată intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim. Se spune că atunci, oamenii au rupt ramuri de palmier și le-au aruncat pe jos, făcând astfel un covor de verdeață pe care a pășit Mântuitorul.

La slujba de Florii, preotul catolic citește în biserică despre patimile lui Hristos, iar oamenii țin în mână ramurile de salcie sau palmier. Duminica Floriilor este prima zi a Săptămânii Sfinte, care precedă Paștele catolic. Pe parcursul ei, crucifixele și statuile din biserică sunt acoperite cu o pânză. În cazul Paștelui catolic, duminica Floriilor este ultima zi din post. Acesta durează 40 de zile, cu o săptămână mai puțin decât postul Paștelui ortodox.

Citește și: Vremea de Paște 2023. Ce temperaturi vom avea în următoarele săptămâni. Prognoza meteo pentru vacanța de primăvară

Un ritual care se regăsește și la ortodocși, și la catolici, în duminica Floriilor, presupune curățarea mormintelor și pregătirea lor pentru noaptea de Înviere. Catolicii fac curățenie, vopsesc mormintele și agață o crenguță de salcie la crucile celor trecuți în neființă. Alte ramuri de salcie sunt duse la biserică pentru a fi sfințite, apoi sunt aduse acasă de credincioși și sunt agățate la icoane, pentru a binecuvânta locuința.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *