Formulă de calcul pensii 2024. Cine sunt pensionarii care vor primi mai mulți bani de anul viitor

Cum se va calcula cuantumul pensiei, după noua lege

Scris de: Daoud Andra

03 Nov. 2023

Formulă de calcul pensii 2024. Cine sunt pensionarii care vor primi mai mulți bani de anul viitor

Noua lege a pensiilor urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Se schimbă formula de calcul pentru veniturile românilor retrași din activitate. Oamenii își pot calcula singuri ce sume vor încasa pe talonul de pensie începând de anul viitor, în baza a două coordonate. Care este formula de calcul pensii 2024, potrivit legii nou votate. Schimbare se aplică începând din ianuarie.

Care este formula de calcul pentru pensii începând din 2024

Legea pensiilor aduce câteva schimbări importante atât pentru românii care au deja statut de pensionari, cât și pentru cei care se pregătesc să iasă la pensie. Proiectul de lege a fost votat și urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Una dintre schimbări vizează vârsta de pensionare, care va fi egalizată. Astfel, de anul viitor, femeile vor ieși la pensie tot la 65 de ani, la fel ca bărbații, în loc de 63, cât este pragul în prezent.

O altă modificare vizează formula de calcul pentru pensie. Românii pot calcula singuri ce venituri vor încasa începând de anul viitor, iar procedura prin care pot afla este foarte simplă. Pentru a ști câți bani trebuie să primească, pensionarii trebuie să înmulțească valoarea punctului de referință (VPR) cu numărul de puncte de pensie din decizia de pensionare.

Citește și: Categorii de români pentru care se reduce vârsta de pensionare. Ce prevede noua lege a pensiilor ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Rezultatul înmulțirii va fi suma înscrisă pe talonul de pensie, începând cu 1 ianuarie 2024. Trebuie menționat că valoarea punctului de referință este aceeași cu valoarea punctului de pensie. Începând din 2024, acesta va fi 2.031 lei, dacă se aplică majorarea cu 13,8% pe care a promis-o premierul Marcel Ciolacu.

Punctul de pensie se împarte la 25 de ani de cotizare, aceasta fiind media perioadei obligatorii. Rezultatul este egal cu 81, iar acest număr se înmulțește cu numărul de puncte de pensie din decizie.

Se reduce vârsta de pensionare pentru anumite categorii de români

O altă prevedere a noii legi a pensiilor are legătură cu vârsta de pensionare. Pentru anumite categorii de români, scade vârsta la care pot ieși la pensie, în condițiile prevăzute de lege.

Beneficiază de reducerea vârstei de pensionare:

  • femeile care au copii – reducerea poate fi de la 6 luni până la 3,5 ani, în funcție de numărul de copii născuți și crescuți
  • persoanele care au desfășurat activități în fostele grupe I și II de muncă
  • persoanele care au lucrat în condiții speciale, așa cum sunt definite în lege
  • persoanele cu handicap

Citește și: “Vârsta de pensionare va crește treptat”. Anunțul făcut de ministrul Muncii, la ce vârsta se putea ieși la pensie

Stagiul minim de cotizare contributiv, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Persoanele care nu vor să iasă la pensie la 65 de ani mai pot rămâne în activitate până la vârsta de 70 de ani, cu acordul angajatorului.

De asemenea, proiectul de lege mai arată cine poate ieși la pensie anticipat, adică cu 5 ani mai devreme decât pragul stabilit de lege. Este vorba despre românii care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv sau au depășit acest stagiu cu până la 5 ani.

”Cuantumul pensiei anticipate se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, se menționează în Nota de fundamentare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *