Prima pagină » Articole » Formularul 177, o șansă în plus pentru mamele singure, bolnave sau ajunse în pragul pensionării. Cum pot obține ONG-urile bani pentru a ajuta aceste categorii defavorizate VIDEO SPECIAL
Formularul 177, o șansă în plus pentru mamele singure, bolnave sau ajunse în pragul pensionării. Cum pot obține ONG-urile bani pentru a ajuta aceste categorii defavorizate VIDEO SPECIAL
ONG-urile se pot bucura de un alt mare ajutor din partea companiilor din România, dacă cei aflați în fruntea lor completează formularul 177. Cristiana Mateoiu, director executiv al unei importante fundații din România, ne-a vorbit, în exclusivitate pentru Ego.ro, despre acest lucru. De asemenea, ea ne-a oferit informații despre cazurile pe care le-a întâlnit de-a lungul timpului.
Ce schimbare s-a produs pentru binele ONG-urilor
În acest an, dacă companiile completează formularul 177 până pe data de 25 decembrie, suma nedistribuită în limita celor 20% din impozitul deja plătit, o să fie redirecționată către unul sau mai multe ONG-uri. Cristiana Mateoiu ne-a vorbit despre acest lucru:
“Este important să afle cât mai mulți directori de companii, în special directori financiari ai marilor corporații din România care, iată, pentru prima oară în România de când s-a promulgat legea sponsorizării, au o șansă nemaiîntâlnită, care se numește formularul 177. Practic, ce au voie să facă aceste companii, care, până acum, din diferite considerente, contabile sau fiscale, nu făceau aceste sponsorizări, la care au dreptul conform legii?
Mă refer la cei 20% sau până la 20% din impozitul pe profit sau pe venit al interprinderii. Anul acesta, prin completarea formularului 177 până pe 25 decembrie, prin care, practic, ordonă/solicită ANAF-ului ca din impozitul pe care deja l-au plătit pentru profitul anului trecut, 2021, să fie redirecționată toată suma rămasă nedistribuită în limita a celor 20% către unul sau mai multe ONG-uri. Deci, este posibil, ca prin acest lucru, să dea o gură de oxigen neașteptată ONG-urilor, care, în momentul de față, majoritatea sunt împovărate de 2 ani de pandemie, un an de război al vecinilor noștri. Sperăm din suflet ca toți directorii financiari să pună mâna pe această schimbare legistlativă, să o studieze, să o înțeleagă și să o aplice.
Evident, în același timp, ei pot, ca și pănă acum, să redistribuie cei 20% din impozitul pe profit aferent anului 2022 în aceleași reguli de până acum, adică cu credit fiscal cu plată până pe 31 decembrie. Deci, pentru 2021, tot ce nu s-a redistribuit se poate face prin formularul 177, iar pentru anul 2022, ca și până acum, tot ce se estimează că poate să fie 20% din impozitul pe profit, poate fi direcționat până pe 31 decembrie.”
Cristiana Mateoiu, director executiv al Fundației Inovații Sociale Regina Maria
Nimeni nu îi dădea nicio șansă Ramonei să aibă copil, iar acum în așteaptă pe al doilea. Femeia speră să aibă și un băiețel
Este important ajutorul din partea companiilor
Companiile plătitoare de impozit pe profit se pot folosi de respectivul formular pentru a redirecționa sumele care reprezintă sponsorizări. Aceste lucruri se pot face consultând Ordinul Nr. 1679/2022 emis de ANAF în 20 septembrie 2022:
“Sper ca toți factorii de decizie din companii să devină curioși, să înțeleagă această lege și să o aplice.”
Cristiana Mateoiu
Ce cazuri au impresionat-o
Cristiana Mateoiu se ocupă de Fundația Inovații Sociale Regina Maria de 7 ani, luptându-se pentru sănătatea femeilor, mame sau vârstnice. De asemenea, din luna martie, fundația are grijă și de câteva mii de paciente din Ucraina:
“Sunt multe drame pe care le-am văzut în cei 7 ani de când conduc Fundația Inovații Sociale Regina Maria. Sunt multe femei pentru care ne luptăm, pentru a căror sănătate ne luptăm. Multe mame singure, îngenuncheate de boală, de probleme, care sunt excluse din sistemul medical de stat pentru că, nemaiavând job, nu mai au asigurări medicale.
Vorbim de mii de paciente pe care le ajutăm în fiecare an cu astfel de profil. Mame singure, femei ajunse la vârsta pensionării, care nu au reușit să își recupereze sau să își acceseze pensia la care aveau dreptul, din cauza sistemului birocratic în care s-au împotmolit și pe care boala le împiedică să îl mai înfrunte. Iată, pentru toate aceste femei, în fiecare an, oferim servicii medicale gratuite. Pe lângă româncele noastre, din martie anul acesta, am luat sub aripa noastră și câteva mii de paciente ucrainence, alături de copiii lor. Printr-o divizie medicală mobilă, noi susținem sănătatea în centrele de refugiați din București.
Am oferit până acum peste 2.600 de servicii medicale gratuite acestor pacienți, dintre care 90% sunt doar femei și copii. Acesta este doar unul dintre proiectele fundației. Sperăm ca toate corporațiile care ne aud, ne văd sau toți prietenii care pot să ducă această informație la decidenții corporației să ajute fundația să ajute aceste mii de femei.”