Vă mai amintiți de Coffi Dima, chipeșul manechin care a prezentat moda pentru Cătălin Botezatu și pentru Zina Dumitrescu, cea care îl numea ”doctorașul lui mama”? A făcut bani frumoși din reclamele la telefonie mobilă, dar are și zeci de apariții în videoclipurile cântăreților de top. Însă marea lui ambiție a fost să devină chirurg stomatolog. După absolvirea facultății de profil, o specializare în Germania, și zeci de participări la congresele internaționale, unde este lector, acum culege laurii.
Coffi Dima deține propriul cabinet stomatologic, Dental Progress, în București, și se poate mândri cu două noi tehnici chirurgicale, ambele invenții cu rezultate excelente în domeniul esteticii în jurul implanturilor, recunoscute la nivel mondial. El ne-a vorbit, în interviul exclusiv pentru Ego.ro, despre zâmbetul vedetelor din România, despre boala secolului, paradontoza, care poate distruge întreaga dantură, despre perierea corectă a dinților, dar și despre trăinicia și prețul unui implant dentar.
Ai ajuns unul dintre cei mai buni chirurgi stomatologi din lume și ești preferatul artiștilor. Ce vedete, din România, în opinia ta, au cel mai frumos zâmbet natural?
E foarte greu să nominalizez câteva vedete cu zâmbet frumos, e un lucru subiectiv, sunt foarte mulți artiști care apelează la serviciile noastre. Dar pot spune că Andra, Cătălin Botezatu, Cătălin Măruță și Victor Slav au cel mai frumos zâmbet natural, la noi la clinică îl și întreținem, facem albire și prevenim eventualele neplăceri.
Foarte mulți artiști din România și-au fațetat dantura deloc natural, de un alb ireal. De pildă, Dorian Popa, Bianca Drăgușanu…Există o exagerare în zona estetică, de dragul perfecțiunii?
Cam toți artiștii care și-au fațetat așa au mers la cine nu trebuie, noi nu facem. Ești ca și când ai fi arhitect, dar clientul vrea o casă, într-un anumit fel. Nu-i poți face o casă pe gustul lui dacă știi că se poate dărâma sau dacă arată neprofesionist, datoria noastră ca medici este să îndrumăm pacienții corect. Unii vor dinții mai albi, dar nu recomand dinții albi chiuvetari, așa cum am parodiat eu. Acești clienți nu fac parte din portofoliul meu, am renunțat la o posibilă colaborare cu artiștii care voiau un alb ieșit din sfera naturalului, pentru că uite acum au ajuns exemple negative.
Cu ce mari probleme stomatologice se confruntă românii? Paradontoza deja face ravagii și-n rândul persoanelor tinere. S-a avansat un tratament pentru această afecțiune din cauza căreia mulți și-au pierdut întreaga dantura? E paradontoza o boală de neînvins?
Parodontopatia sau paradontoza trebuie foarte bine diagnosticată. Din păcate, sunt și foarte mulți medici care atunci când văd o retracție gingivală spun că au paradontoză, ceea ce e o concluzie superficială, uneori falsă, care îi sperie pe pacienți. Retracția gingivală poate avea multe cauze, poate fi și o traumă mecanică. Paradontoza poate avea cauze genetice, microbiene sau combinate. Dacă are și o componentă genetică trebuie o atenție mult mai mare. Important, odată diagnosticat, boala trebuie ținută sunt observație toată viața, tratamentele cu laser pot ține boala în frâu, însă nu pot face mari minuni. Iar dacă nu se respectă igienizarea, acasă, boala revine. La unii pacienți se depune tartrul rapid, depozitele de tartru încep să împingă gingia, apoi osul se îmbolnăvește, paradonțiul e îmbolnăvit și el. Dacă se respectă însă sfatul medicului, pacienții diagnosticați cu paradontoză au mari șanse să-și păstreze dinții pentru tot restul vieții.
În paradontoză, în cazul pierderii dinților, se poate ajunge la proteză mobilă sau la implant dentar. Cât costă un implant și cât de rezistent este, în timp?
Paradontoza poate duce la pierderea dinților. Dacă nu se face nimic în acest sens finalul e unul dureros. Ține doar de pacient să apeleze la medic. Cei care știu că au membri în familie care și-au pierdut dinții trebuie să vină la consult, pentru a preveni dezastrele pe care le lasă această boală. Costurile pentru lucrările fixe sunt mai costisitoare. Implanturile au prețuri diverse, între 600 și 1.200 de euro, în clinica noastră, dar și firmele sunt diverse, și cercetările sunt diverse, e ca la firmele de mașini. Pe net sunt acum tot felul de oferte, însă, cât dai atât face. Orice chirurg poate face un implant, dar nu neapărat și bine. Dacă ți se greșește o plombă, o poți schimba imediat, dacă nu ești mulțumit, dar la o intervenție chirurgicală, la implant cu adiție de os, sunt eșecuri care nu se mai pot corecta și asta predau la cursurile mele. Cavitatea bucală face parte din acest organism. Trebuie totul gândit biologic, de la planul de tratament până la punerea lui în practică.
Sunt românii preocupați de dantură? Au această educație? Sau vin la medic doar în ultimul ceas, când durerea devine insuportabilă sau când dantura arată total inestetic?
Depinde, s-au mai schimbat lucrurile, ține și de medic. La 6 luni, le mai trimitem mesaje pacienților noștri, îi atenționăm și telefonic să vină la controlul periodic, le recomandăm radiografii, pentru prevenție. Și dacă ți-ai luat un Ferrari, care merge bine și arată bine, trebuie revizii, căci la un moment dat te poate lăsa în mijlocul drumului, așa e și cu lucrările dentare. Ține de societate să educe populația, dar și de medic să aibă grijă de pacienți. Am făcut o specializare în Germania. La ei sunt asigurări pe care le pot pierde, dacă nu vin la controlul de șase luni, așa că dacă ești pedepsit ești mai atent. La întoarcerea în țară, acum vreo 10 ani, am vrut să preiau și eu sistemul nemțesc, să aduc pacienții la 6 luni. Dar, din 100 de pacienți, au venit doar 2 sau 3, vreo 50 au găsit tot felul de motive stupide să nu vină, alții n-au răspuns la telefon.
În comunism existau cabinete stomatologice în toate școlile, copiii erau tratați din timp. Cum stau lucrurile acum?
Lucrurile stau cum stau și în învățământ, cu bune, cu rele, sunt locuri unde mai există cabinete medicale, marea problemă este cu personalul. E greu să găsești medici, în plus, acest job nu e ceva constant, azi poți sta degeaba, mâine să ai foarte mulți pacienți. Toată lumea aleargă acum după avantaje maxime cu eforturi minime, e mai greu. Mai bine să nu comentez situația din școli, nu sunt foarte familiarizat cu ce se întâmplă în unitățile de învățământ și risc să comentez greșit.
Ce alimente și băuturi ne atacă smalțul, care sunt de evitat?
Partea dificilă este cu dulciurile, există bacterii care se hrănesc cu zaharuri și generează un PH acid, agresiv la adresa smalțului. La măseluțe încep de obicei cariile, pentru că sunt greu de igienizat, acolo rămân mai multă vreme zaharurile. Există și o tehnologie nouă, de neutralizare, folosind pastele de dinți cu arginină, în concentrație de 1, 5%. Sunt studii care demonstrează că arginina ajută de patru ori mai mult la remineralizarea smalțului și previne cariile dentare. Trebuie să ne periem dinții corect, pe verticală, cu mișcări moderate, nu foarte puternice, și, mare atenție, căci o presiune prea mare duce la lezarea mecanică a smalțului. Băuturile acidulate agresează însă cel mai tare. Am văzut studii conform cărora băuturile acidulate agresează smalțul până la 9 ore. Nu trebuie să ne spălăm pe dinți imediat după ce am băut sucuri, doar să clătim gura, ca să nu agresăm și mai mult smalțul.
Este bine să ne spălăm pe dinți cu sare sau cu bicarbonat de sodiu alimentar? În afară de pasta de dinți, ce produse naturiste la îndemână mai dau rezultate?
E foarte greu de spus, în condițiile în care se fac atâtea cercetări, în întreaga lume. A apărut și arginina, în pastele de dinți, cu rezultate foarte bune. Bicarbonatul creează un mediu bazic, dar e destul de abraziv și dacă e folosit des poate agresa smalțul. Prin urmare, nu recomand alte produse, în afara pastelor de dinți, acum, când avem tehnologie. E ca și cum aș recomanda cuiva să se deplaseze cu căruța, când există avionul.
Recomanzi periuțele de dinți electrice?
Da, sunt foarte bune pentru că ele fac multe mișcări, ne scutesc pe noi. Sunt două avantaje, pe care le amintesc. În primul rând, capul periuței este mult mai mic și putem ajunge și în spate, cu cea clasică pe molarul doi sau de minte nu se poate ajunge pentru că se lovește de os. În plus, capul periuței fiind mai mic are o mișcare rotativă care îndepărtează și mai bine toate resturile alimentare.
Ești foarte pasionat de medicină și mama ta este medic. La tine vin și prietenii și rudele? E mai dificil să ai pacienți dintre persoanele cunoscute? Care-s mai fricoși, bărbații sau femeile?
Mama și-a dorit să devin neurochirurg, dar nu îmi place viața de spital. Nu-mi place să lucrez în colective foarte mari, unde, în afara principiilor de bază profesionale, unde ierarhia ar trebuie să fie conform valorii, se mai strecoară și nonvalori care au mare influență și putere, prefer colectivele mai mici și omogene. Vin la mine rude și prieteni, dacă ele nu mi-ar acorda încredere, atunci cum să-mi acorde un străin? Într-adevăr, ei pot fi și cei mai dificili uneori. Dar, la noi, orice pacient este tratat fără nici cea mai mică durere.
Ai fost un fotomodel de succes, preferatul Zinei Dumitrescu și al lui Cătălin Botezatu. Cum era în lumea modei? La ce ai făcut reclamă în acea vreme, a fost un job bănos?
Am fost manechin cât am fost student. Apoi mi-am canalizat energia spre medicină. Cât eram student, colegii știau că sunt pe punctul de a absolvi și toți ziceau că vin la cabinet. Apoi au fugit toți, nu mai avea nimeni nevoie. Înțeleg, e greu să mergi la cineva, la un medic, la început de drum. Dar eu am practicat stomatologia din studenție, la Facultatea de Stomatologie nu se achita, astfel că aveam pacienți foarte mulți, aveam paciente și studentele de la Arte Plastice. Îmi cumpăram singur instrumentar de ultimă generație. Am fost preferatul multor designeri. Referitor la Zina Dumitrescu, la dânsa eram singurul băiat din prezentările de costume bărbătești. După ce am intrat la facultate mă alinta ”Doctorașul lui mama”, mă onora. Dânsa era foarte riguroasă, când venea vorba de prezentări.
Am făcut și foarte multe reclame, cele la firmele de telefonie mobilă erau cele mai bănoase, a fost un job foarte bun. Am lăsat numai de bine în urmă, regizorii au fost mulțumiți de seriozitatea mea, inclusiv Petre Năstase. Într-o zi, eram la facultate, iar el filma un videoclip pentru trupa Candy, la piesa ”Ești căzut din cer”. M-a sunat și mi-a zis: ”Vino, urgent, că nu mă înțeleg cu băiatul pe care mi l-au trimis de la agenție! Te rog, vorbește cu profesorul, suntem cu toată aparatura de filmare, am nevoie de tine! Am plecat de la facultate, era foarte greu, dar am găsit o soluție, i-am explicat profesoarei că voi recupera. Am mers la filmare, lucru pe care l-a apreciat enorm regizorul, eu fiind destul de implicat. Dar poți să fii un regizor genial, dacă nu e materialul bun nu poți străluci niciodată.
Participi la foarte multe congrese internaționale, ai și două invenții în acest domeniu, despre care aș vrea să ne vorbești. Și cum e văzută România, la aceste întâlniri cu medicii din întreaga lume?
Particip la foarte multe congrese, ca lector, am făcut înainte de a fi lector și 124 de cursuri, mi-am adunat multe informații, am ajuns la un nivel bun, acum duc la nivelul următor, am inventat două tehnici. Despre augmentarea țesuturilor moi, în jurul impanturilor dentare, lucru care a fost de mare succes, tehnica e folosită în toată lumea, primesc mesaje de mulțumire. Am așteptat 5 ani, iar luna viitoare urmează să fie publicată ca tehnică nouă la nivel mondial, singura din lume. De fiecare dată, la congrese, încep cu prezentarea României. Percepția față de medicii din țara noastră s-a mai schimbat, medicii străini ne apreciază, chiar și cei din America, ceea ce este lăudabil. Iar a doua tehnică este folosită atunci când osul este deficitar și trebuie pregătit pentru implant, este o altă tehnică medicală de succes.
Există și invidii în lumea medicală?
Invidiile există față de cineva care e valoros. Eu am muncit și câte 12 ore pe zi, ani de zile, de la ora 9 dimineața la 9 seara, fără pauză. În viața asta, am urcat treaptă cu treaptă, nu am găsit un lift spre succes. Nu m-am dat bătut, mi-am dorit mai mult și mai mult. În mediul meu am urcat niște trepte, ca să pot să fiu acum la nivel mondial, în cercuri alese, alături de cercetători, inventatori, despre care, sincer, acum 10 ani vorbeam ca despre zei. Acum ne dăm mesaje de sărbători, ei știu cine sunt, cum mă cheamă, de unde vin și ce fac, este un lucru mulțumitor. Eforturile depuse se văd.