Tradiția de a mânca miel de Paște are origini religioase și culturale. În vechime, mielul era considerat un animal de sacrificiu și era folosit în diferite ritualuri religioase. În creștinism, mielul este asociat cu jertfa lui Isus Hristos, care a fost considerat ”Mielul lui Dumnezeu” și care s-a jertfit pentru păcatele omenirii. Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, iar consumul de miel este un obicei tradițional în multe culturi.
Cum se prepară friptura fragedă din carne de miel?
La noi, meniul pentru masa de Paște, pe lângă ouă roșii, cozonaci și pască, constă în preparate de miel, precum ciorba, drob stufat, friptură din carne de miel. Carnea de miel este destul de greu de digerat, dar dacă este preparată corect, poate deveni o carne fragedă și suculentă. În rândurile următoare, veți găsi cele mai bune sfaturi pentru a prepara friptură fragedă și suculentă de miel la cuptor.
O friptură de miel reușită, trebuie să fie fragedă și suculentă la interior, crocantă la exterior. Carnea trebuie să cadă de pe os. Pentru a obține acest lucru, este nevoie să țineți cont de aspecte precum: ingredientele folosite pentru marinarea cărnii, timpul și temperatura de preparare, etc.
1. Marinarea cărnii de miel
- carnea de miel este o carne care nu are miros puternic specific, dacă mielul este foarte tânăr. Totuși, dacă doriți să reduceți mirosul specific de oaie, atunci este necesar să îndepărtați grăsimea de pe bucata de carne pe care o veți găti.
- o altă metodă de îndepărtare a mirosului specific este să folosiți la marinarea cărnii, ingrediente acide precum zeamă de lămâie, oțet, muștar, vin sec sau iaurt.
- pentru marinarea cărnii de miel, faceți o pastă din usturoi granulat, zeamă de lămâie, vin sec, ulei de măsline, oțet balsamic, cimbru, sare și piper. Frecați bine carnea cu această pastă și o puneți în pungi resigilabile, la frigider pentru 24 de ore.
Nu există bucătar, fie el amator sau profesionist, care să nu fi experimentat măcar o dată lupta cu o ceapă „plângăcioasă”. Cunoscută pentru compușii săi…
Într-o societate care pune accent pe abilități de comunicare și interacțiuni sociale, introvertiții se pot simți adesea marginalizați, având impresia că trebuie să joace un…
Vezi și Ce trebuie să mănânci de Paște ca să nu te îngrași. Combinaţiile de alimente pe care trebuie să le eviţi
2. Coacerea cărnii de miel
- carnea se scoate de la frigider cu 1-2 ore înainte de coacere. Carnea rece, de la frigider nu se pune imediat la prăjit sau la copt pentru că se va contracta și se va întări.
- pregătiți o tavă pentru copt prevăzută cu un grătar. Puneți o cană de apă în tavă. Cuptorul se încinge la 160 de grade. Se așază carnea de miel pe grătar, deasupra tăvii cu apă se dau la cuptor. Aburul va menține umiditatea cărnii în timpul coacerii, astfel friptura va fi fragedă.
- friptura se ține la cuptor pentru aproximativ 2 ore, la 160 de grade. În acest interval carnea se va întoarce pe cealaltă parte, după aproximativ o oră
- timpul de coacere depinde de greutatea pulpei de miel, de exemplu pentru o pulpă de 2 kilograme, timpul de coacere este de 3 ore, la 160 de grade, pentru una de 3 kilograme, timpul se prelungește cu 45 de minute.
Servire friptură de miel la cuptor
- friptura nu se servește imediat ce a fost gătită, se lasă deoparte pentru 30 de minute pentru a se redistribui sucurile interne și a se relaxa fibrele din carne. Altfel, prin tăiere, sucurile se scurg, iar carnea devine mai tare.
- friptura de miel se servește cu garniturile preferate dar pentru a fi mai ușor de digerat, cel mai bine merge cu o salată verde cu ridici și ceapă verde și bineînțeles, cu un pahar de vin roșu sec.
Vezi și Cum alegi carnea de miel. Testul simplu care îţi arată dacă este proaspătă
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!