Știm despre beneficiile vitaminei C că este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, cu rol benefic în sănătatea sistemului imunitar, în formarea colagenului, în prevenirea deficitului de fier, prevenirea stresului oxidativ cât și în funcționarea normală a vaselor de sânge. Organismul uman are nevoie de vitamina C furnizată zilnic, deoarece nu o poate produce el însuși.
Celebrul medic nutriționist, Mihaela Bilic, ne recomandă să consumăm, cât de des avem ocazia, o serie de fructe și legume cu conținut ridicat de vitamina C.
”Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată (după exemplul salatei libaneze numite tabouleh), nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță”.
Din punct de vedere al conținutului de vitamina C, conform specialiștilor, un kilogram de pătrunjel este echivalentul a patru kilograme de citrice. Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, întotdeauna ne gândim la fructe, mai ales la citrice. Dar adevărul este, că unele legume, întrec fructele la aportul de vitamina C, campion absolut fiind banalul pătrunjel. Pătrunjelul conține 200mg vitamina C/ 100 grame. Fructele și legumele care conțin, de asemenea, cantități însemnate de vitamina C, per 100 grame, sunt:
„Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă și se dizolvă în apă. Organismul nu o poate sintetiza, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar. Pentru că este hidrosolubilă și extrem de fragilă, trebuie știut că vitamina C se deteriorează, la 48 de ore scade la jumătate în fructe și legume, deci este destul de greu să ne acoperim necesarul de vitamina C în această perioadă când avem nevoie de cantități mari“, a spus Mihaela Bilic.
Astfel, pentru a suplimenta necesarul de vitamina C, în cazul unei diete deficitare în această vitamină sau dacă organismul este slăbit datorită unei răceli, doza recomandată este de 500- 1000 mg/ zi.
Persoanele cu o dietă nesănătoasă, cei care suferă de boli de rinichi, cei care consumă frecvent alcool și nefumătorii sunt expuși la carențe de vitamina C. Pentru a combate efectele fumatului, o persoană are nevoie de 35 mg vitamina C în plus, pe zi, față de doza recomandată. Printre cele mai frecvente simptome de avitaminoză C sunt: