Cozonacul a fost nelipsit de pe masa de Paște a românilor. Pe măsură ce trec zilele de când a fost preparat, acesta își pierde din prospețime și începe să se usuce. Pentru a-l păstra proaspăt cât mai mult timp, ai la îndemână câteva trucuri. Care este fructul care menține cozonacul proaspăt și ce trebuie să faci dacă vrei să îl păstrezi mai mult timp. Nu este recomandat să îl pui la frigider.
Cu fiecare zi care trece, cozonacul se usucă, se întărește și nu mai este la fel de bun ca atunci când a fost preparat. Pentru a evita risipa alimentară, este recomandat să îl depozitezi în condiții optime, dar și să respecți câteva reguli. În primul rând, cozonacul se păstrează cel mai bine într-un loc uscat și răcoros precum cămara sau debaraua, însă nu în frigider. La fel ca în cazul pâinii, temperaturile scăzute fac ca amidonul să se cristalizeze, favorizând astfel apariția mucegaiului.
Citește și: Cea mai rapidă rețetă de cozonac. Aluatul e gata în 30 de minute și nu are nevoie de frământare
Pentru a nu se întări rapid, învelește-l în hârtie de bucătărie sau pune-l într-o pungă care se închide ermetic. Pentru a asigura o umiditate optimă, adaugă în pungă și un măr sau coajă de portocală. În acest fel, îi prelungești prospețimea cu câteva zile.
Dacă vrei să te bucuri peste câteva luni de aroma cozonacului, îl poți păstra la congelator. Învelește-l bine în folie alimentară sau în hârtie înainte de a-l depozita în acest fel, pentru a nu se impregna cu mirosul altor alimente din congelator.
Cozonacul uscat poate fi folosit pentru a prepara alte rețete delicioase, precum budincă, tiramisu sau frigănele. Feliile de cozonac pot înlocui pișcoturile din rețeta de tiramisu, dar pot fi și prăjite, după ce au fost trecute prin lapte și ou bătut.
Citește și: Cum se face maiaua pentru cozonac. Secretul pentru a obține un cozonac pufos
Pentru a prepara frigănele din cozonac, ai nevoie de puțin lapte, un ou bătut, puțină scorțișoară și unt. Amestecă oul cu laptele și cu scorțișoara și înmoaie fiecare felie de cozonac în amestec. Prăjește feliile pe ambele părți, într-o tigaie în care ai pus unt la topit.
Frigănelele de cozonac pot fi servite cu sos de caramel, înghețată sau ca atare, la micul dejun sau pe post de desert. Vezi și alte moduri inedite în care poți folosi cozonacul rămas de la Paște!