Cuptorul cu microunde este unul dintre cele mai folosite aparate electrocasnice. Mulți români îl au în bucătărie și apelează la el de fiecare dată când vor să încălzească rapid mâncarea, anumite lichide sau chiar să decongeleze alimente în timp-record. Care este funcția cuptorului cu microunde care încarcă foarte mult factura la curent? Nu ar trebui să o folosești frecvent.
Deși timpul în care folosim cuptorul cu microunde este limitat, fiind nevoie doar de câteva minute pentru a-și îndeplini funcțiile, acesta este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din casă. Cuptorul cu microunde folosește mult curent electric pentru a încălzi rapid anumite alimente sau lichide, însă are și o anumită funcție care încarcă semnificativ factura la curent.
Citește și: Ai folosit greșit cuptorul cu microunde toată viața. Iată cum se utilizează de fapt
Majoritatea cuptoarelor sunt dotate și cu funcția de dezghețare, foarte utilă atunci când vrei să decongelezi rapid un anumit aliment. Dacă în mod normal ar dura câteva ore ca o bucată de carne sau o mâncare gătită și congelată să ajungă la temperatura camerei, cu ajutorul cuptorului cu microunde, poți obține acest lucru în câteva minute.
Pe cât este de utilă funcția, pe atât de multă energie electrică consumă. Cuptorul cu microunde utilizează mult curent atunci când setezi funcția de dezghețare, fiind o acțiune solicitantă pentru aparat. Motivul pentru care nu ar trebui să folosim prea des această funcție nu are legătură doar cu consumul de curent, ci și cu felul în care sunt afectate alimentele atunci când le dezghețăm rapid.
Citește și: Nu mai decongela niciodată carnea în cuptorul cu microunde. Efectul nebănuit care se produce
Atunci când carnea este decongelată folosind cuptorul cu microunde, bacteriile pe care aceasta le conține se vor răspândi mult mai ușor. În plus, atunci când este pusă la microunde, carnea își pierde din cantitatea de apă pe care o are în mod normal. Atunci când va fi gătită, carnea va deveni uscată și fadă și nu va mai avea acele sucuri pe care le are în mod natural.
Citește și: Cum să faci piure de cartofi la microunde. Trucul simplu și rapid dezvăluit de un celebru bucătar
Deși nu este recomandat, poți decongela carnea la microunde, ca soluție de urgență. Metoda ideală de a dezgheța carnea este să o scoți din congelator cu o seară înainte de a o găti și să o lași la frigider. În acest fel, carnea va ajunge treptat la temperatura dorită și nici nu riști ca bacteriile să se răspândească sau apa din carne să se evapore. O metodă mai rapidă este să pui carnea într-un vas cu apă rece, timp de câteva ore.