Înghețata se număra printre deserturile preferate, mai ales vara. Cu fructe, vanilie sau ciocolată, cu glazură sau fără, cu toții stim cât de plăcut este să ne răcorim savurând o înghețată. Dar puțini știu, însă, ce conține, mai ales cea de vanilie. Este vorba despre o substanță pe care castorii o folosesc pentru a-și marca teritoriul.
În forma sa cea mai simplă, înghețata este un aliment congelat făcută, de obicei, din produse lactate precum laptele sau smântâna, adesea în combinație cu fructe sau alte ingrediente și arome. De obicei, este îndulcită cu zahăr, arome, îndulcitori sau miere. Dar se adaugă și alte igrediente, cum ar fi gălbenușuri de ou, nuci, ciocolată, fructe uscate, iaurt și substanțe stabilizatoare.
Când vine vorba despre înghețata de vanilie, în unele cazuri aceasta nu este făcută din bine cunoscutele păstăi de vanilie, ci poate conține un ingredient foarte ciudat si rar. Este o substanță care, din punct de vedere științific, se numește ”castoreum” și are un parfum proeminent de mosc și vanilie. De fapt, a fost folosită de sute de ani, în medicamente, parfumuri și arome.
Castoreum este prezent în înghețata de vanilie și este o secreție parfumată din glandele anale ale castorului, una dintre cele mai mari rozătoare care trăiesc în Europa, Asia și America de Nord. Castorii, masculi și femele, folosesc castoreum în combinație cu urina pentru a-și marca teritoriul. Secreția lichidă gălbuie include o substanță cerată care ajută blana de castor să rămână impermeabilă.
Din cele mai vechi timpuri, castoreumul a fost folosit ca medicament pentru a stimula reacția sistemului imunitar la diferiți factori nocivi.
De asemenea, castoreumul este produs în principal pentru parfumerie, deoarece are un miros puternic animalic, cald și dulce. Pe lângă parfumerie, castoreum este folosit la aromatizarea tutunului, iar în apicultură pentru creșterea producției de miere.