Gemul de gutui, cunoscut și drept marmelada dulce a bunicilor, este un adevărat deliciu. Cum toamna este sezonul gutuilor, vă spunem mai jos rețeta bunicii pentru gem de gutui. Este foarte simplu de făcut și va avea un gust deosebit.
Gemul de gutui sau marmelada naturală reprezintă unul dintre cele mai consumate deserturi. Pe lângă dulceața de gutui, gutui coapte cu scorțișoară sau alte moduri de a prepara gutuile, nu uitați de gemul de gutui. Vezi mai jos rețeta:
Se spală gutuile, se decojesc și se taie în bucăți. Se pun apoi într-un litru de apă rece împreună cu zeama de lămâie (aceasta previne oxidarea fructelor și ajută la păstrarea culorii deschise). Ulterior, vasul se pune pe foc pentru aproximativ 10 minute din momentul în care începe să fiarbă. Se pun apoi gutuile într-un vas, se adaugă zahărul împreună cu 100 de ml de apă și se pune totul a fiert. Se amestecă treptat și se adaugă și vanilia, ingredientul care oferă un gust deosebit. Se lasă la fiert până când compoziția începe să scadă. Dacă îți dorești un gem de gutui mai dulce mai poți pune zahăr. Gemul de gutui trebuie să fiarbă aproximativ 30 de minute, timp în care scade suficient și ajunge la consistența potrivită, scrie libertatea.ro.
După ce este gata, gemul de gutui se pune în borcane imediat, când încă este fierbinte. Se închid borcanele și se lasă la răcit.
Pentru a face gem din gutui rase e nevoie de două kilograme de gutui, 700 de grame de zahăr, 500 ml de apă și zeama de la o lămâie. Se spală și se curăță gutuile de coajă, apoi se taie cubulețe și se dau pe răzătoare. Se stropesc pe urma cu zeama de lămâie. Se pun apoi într-un vas la fiert, se adaugă zahărul și apa și se lasă să fiarbă până când scade zeama, aproximativ 30 de minute. În tot acest timp este bine să amestecați încontinuu pentru ca gemul să nu se prindă de fundul vasului. Când este gata se pune în borcane sterilizate și se țin la loc răcoros. Gata, gemul de gutui rase e pregătit!