George Mihai, realizatorul și prezentatorul emisiunii ROventura, difuzată la Kanal D, încearcă de ani buni să promoveze turismul românesc. Astfel că în fiecare lună caută cele mai frumoase destinații pe care să le facă cunoscute telespectatorilor și nu numai. George a acceptat să vorbească într-un interviu acordat în exclusivitate pentru EGO.ro despre dezamăgirile lui atunci când vine vorba de promovarea României, ce lipsește, din punctul lui de vedere, litoralului românesc pentru a fi mai atractiv pentru turiști, dar și despre zonele extrem de frumoase, pe care însă mulți români le ocolesc din lipsă de informare.
EGO.ro: Realizezi printre cele mai urmărite emisiuni de travel din România, însă cum a pornit însă toată această aventură?
George Mihai: Aventura asta a pornit din pasiunea mea pentru călătorii și din faptul că sunt un gurmand. Mi-a fost drag să îmbin cele două pasiuni și, astfel, a luat naștere acest proiect de jurnalism de călătorie. Toate aceste lucruri puse la un loc și toată munca mea din ultimii ani, fie pentru rubrica din cadrul „Știrilor Kanal D”, fie pentru „Asta-i România”, m-au purtat fără să vreau pe această cale. Inițial am fost reporter de social și din 2008 am început să fac pentru Kanal D și materiale culinare. Era interesant dacă ajungeam să fac un material în țară să arăt și aceste lucruri, de exemplu cum se face o plăcintă pe lespede în Munții Apuseni, să povestesc despre tradiția cârnaților de Pleșcoi din zona Buzăului. Intrat pe făgașul ăsta, în timp, am ajuns să mă ocup doar de asta. Totul s-a cristalizat într-un proiect de sine stătător, „ROventura”, pe care l-am pus în aplicare începând cu 2018 și care a devenit un produs de televiziune bun, închegat, de care sunt mândru. Mă bucur foarte mult că am reușit împreună cu echipa să ajungem în foarte multe locuri din țară. Suntem plecați 10-12 zile de acasă lunar, pentru a filma pentru această emisiune.
De mic ai pasiunea aceasta pentru călătorii sau ai dezvoltat-o prin prisma meseriei tale, din perioada când lucrai în cadrul Știrilor Kanal D?
Am copilărit la țară, la bunici, în zona Buzăului și mergeam cu prietenii mei de dimineața până seara cu oile, la pădure la cules de ghebe, flori de tei sau alte plante de leac. Mi-am extins arealul de călătorii și, de la an la an, am reușit să plec cât mai departe de casă. Întâi mi-am cunoscut toate plaiurile natale și, ulterior, am început să merg și în alte zone din țară. Începând cu excursiile pe care le făceam cu colegii din perioada liceului și apoi din facultate am descoperit multe locuri frumoase. Și acum când merg cu iubita mea, ne luăm cazare, și apoi explorăm zonele din jur. Nu sunt adeptul sistemului de all-inclusiv.
Ai descoperit locuri noi în aventurile tale sau auzisei de ele și ai mers mereu la țintă? Care este locul din România care te-a impresionat cel mai mult și care te încarcă pozitiv încât de întorci la el ori de câte ori simți că ai nevoie de o pauză?
În atâția ani am reușit să îmi formez foarte multe legături și să stabilesc multe contacte care au conturat o bază de date care nu figurează niciunde, este doar în memoria mea. Pornesc de la o idee și apoi încep să îmi extind căutările. Sunt oameni pe care îi știu și la care revin după doi, trei ani, pentru că își extind serviciile, oferta. Dar întotdeauna, în orice zonă, descopăr oameni, locuri noi, chiar și pe rețelele de socializare văd o poză sau ceva ce îmi atrage atenția și încerc să ajung și eu în acele locuri. Sunt și mulți oameni care ne caută pentru că facem o promovare frumoasă României și vor să fie și ei parte din proces, pentru a le arăta românilor că sunt alternative minunate de concediu în toate zonele acestei țări. Nu aș putea alege doar un singur loc dintre toate pe care le-am vizitat, îmi este greu să fac acest lucru și pentru prieteni. Firește că pentru fiecare există un loc în care înfigi țărușul și apoi o ață invizibilă te leagă de el și oricât te-ai îndepărta de acel punct, tot acolo te întorci. Pentru mine acea zonă este cea a Buzăului, este locul în care mă regăsesc.
După atâtea filmări și locuri vizitate ți-ai făcut deja o imagine asupra turismului românesc, așa că pot să te întreb ce crezi că ar trebui să se schimbe pentru ca România să devină o țară mai atractivă?
Sunt multe lucruri la care stăm foarte bine, capitol la care s-a lucrat intens în ultimii ani îndeosebi pe partea de investiții private. Avem clar ospitalitatea în gene, oamenii sunt primitori în toate zonele țării. Avem condiții de infrastructură din ce în ce mai bune, drumuri care te poartă în locuri frumoase și sunt complexuri turistice apărute în unele locuri din nimic și care îți oferă experiențe dintre cele mai plăcute. Probabil ne lipsește să fim împreună, mai uniți și să tragem la aceeași căruță. Sunt zone în țară în care oamenii nu vor sa-și promoveze doar pensiunea lor, ci întreaga zonă din care fac parte, astfel toată lumea are de câștigat, și turiștii și antreprenorii din acel loc. Cred că ar fi minunat dacă oamenii s-ar uni și ar promova zona ca tot unitar. Ar fi o carte de vizită extraordinară pentru România. Sunt și zone în care este nevoie de o mai mare atenție la detalii, de mai multă curățenie, de interes mai mare în rândul celor care oferă servicii turistice. Dar ușor, ușor sunt convins că se vor rezolva și aceste probleme și turismul va contribui semnificativ la economia României.
Ce părere ai despre ceea ce se întâmplă acum pe litoralul românesc și despre faptul că românii aleg să se bronzeze în Grecia sau Bulgaria?
Nu știu ce se întâmplă acum pe litoralul românesc, nu am o imagine foarte clară, pentru că anul acesta nu am ajuns. Înțeleg că sunt mai puțini turiști decât de obicei. Aud, pe de o parte, de turiști care se plâng de prețuri exorbitante, aud, de cealaltă parte, agenții economici care spun că sunt nevoiți să își țină investiția profitabilă, având în vedere că au un sezon scurt. Îmi pare rău că litoralul românesc nu mai este ce era. Chiar povesteam cu un domn zilele trecute care îmi spunea că în trecut litoralul românesc era plin de străini, de nordici mai ales. Eu sunt un optimist incurabil și cred că, dincolo de aceste probleme pasagere, vom ajunge să avem din nou un turism bun pe litoral, pentru că oamenii iubesc marea și iubesc marea lor de acasă, chiar dacă iubesc și insulele grecești sau serviciile la un preț mai corect oferite în Bulgaria. Dar puteți încerca și altceva. Dacă nu vă place la Mamaia, puteți încerca să mergeți la Gura Portiței sau pe o plajă sălbatică din Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe. Puteți merge în sudul litoralului, unde înțeleg că este o adevărată dezvoltare. Sunt convins că și pe litoralul românesc sunt locuri care satisfac toate nevoile celor care merg în vacanță.
Este scumpă România atunci când alegem să ne facem vacanțele aici?
Este o chestiun relativă și subiectivă, depinde de bugetul fiecăruia. Cel emai multe locuri din România îndeplinesc atât nevoia de profit a celui care oferă serviciul și bugetul clientului. Nu cred că suntem o destinație scumpă ca țară. Avem, iată, niște vârfuri pe litoral vara și în stațiunile de pe Valea Prahovei iarna. Asta este firesc și se întâmplă peste tot în lume în perioada de sărbători sau de concedii. Nu suntem nici o destinație ieftină, dar este loc sub soare pentru toată lumea. Poți merge cu cortul și să campezi pe plajă sau undeva într-o poiană sau în stabilimente de 4 sau 5 stele care oferă servicii de top, dar care costă pe măsură. România în ansamblu oferă servicii turistice la un preț decent pentru români și pentru străini.
Care sunt cele mai accesibile locații din punctul tău de vedere și de ce nu sunt atât de mult promovate?
Le promovăm noi. Călătoriile noastre ating și zone mai exclusiviste mai scumpe, dar în general, ajungem prin locuri în care poate ajunge tot românul când vrea să se relaxeze câteva zile la prețuri decente. Nu știu care ar fi zona cea mai accesibilă. Mergeți pe Valea Buzăului, sunt multe pensiuni la „talpa” muntelui oriunde în țara asta care oferă o mâncare bună din gospodăria proprie și o cazare mai mult decât decentă, curățenie, ospitalitate la prețuri bune. Oamenii ar trebui să-și extindă căutările dincolo de punctele cele mai vizibile de pe litoral vara și de la munte iarna și să descopere mai multe destinații mai puțin umblate de turiști care să le ofere experiențe de neuitat la prețuri foarte bune. Sunt sate, conace uitate, activități în mijlocul naturii care pot fi descoperite și care, cu siguranță, vor face orice turist fericit.
Avem munte, mare, deltă, ceva unic în lume, însă cu toate acestea turiștii străini ne ocolesc. Care crezi că este motivul?
Probabil din lipsa de informare. Am urmărit în ultimii ani foarte mulți vloggeri de turism străini care vin și descoperă România, în special marile orașe, București, Brașov, Sibiu, Cluj și puțin descoperă Bucovina sau litoralul. Reacțiile tuturor sunt excepționale, li se pare mâncarea bună, băutura ieftină, se bucură de oameni și de locuri. Prezența statului în acest domeniu este una mai discretă, prezența la târgurile de turism la fel. Turiștii străini ajung la noi mai degrabă singuri, pe cont propriu, și devin ei promotori ai României.
Spune-mi sincer, din călătoriile tale, cu câte suveniruri și bunătăți te întorci acasă? Românii continuă să fie ospitalieri și darnici sau pandemia și războiul ne-a făcut să fim mai zgârciți?
Românii sunt foarte darnici, sunt oameni în țară care ți-ar da tot ce au în cămară când pleci ca să-ți arate cât de mult se bucură că le-ai trecut pragul. Am fost în țara viei și a vinului, ne-am întors cu un vin bun acasă. Am fost în Bucovoina și ne-am întors cu niște brânzeturi faine, cu păstrăv afumat în cetină de brad. De peste tot mă întorc cu ceva acasă, pentru că mă așteaptă cineva care vrea să guste din bunătățile astea. Sincer nici eu nu reușesc să mă satur de ele în cele două-trei zile pe care le petrec în locul respective. Suvenirurile cu care mă întorc de obicei sunt din spectrul ăsta culinar. Altmiteri eu port în amintire și în suflet fiecare loc pe care îl vizitez. Pe români nu îi poate face nici pandemia, nici războiul, nicio criză altfel decât sunt, generoși.
Cum te înțelegi cu Andreea Străvoiu? Ce apreciezi cel mai mult la ea, mai ales că acum petreceți și destul de mult timp împreună încât ați ajuns să vă cunoașteți foarte bine?
Suntem în această formula încă din toamna anului 2019. Ne apreciem bine, ceea ce este foarte important mai ales că suntem plecați de acasă și 12 zile pe lună. Fiecare știe ce are de făcut. Când nu suntem la filmări, comunicăm pe Whats App unde avem un grup cu toată echipa din spatele acestei emisiuni, avem o frumoasă relație de colegialitate. Încercăm să fim alături unii de ceilalți la evenimentele importante din viața noastră, o nuntă, un botez.
E vreo șansă să extindeți formatul emisiunii, adică să explorați și împrejurimile sau consideri că nu ai arătat telespectatorilor tot ce are România de oferit?
Consider că mai avem încă mult timp de acum încolo ce arăta din România. Sunt în continuare zone, județe în care am ajuns o singură dată sau deloc și îmi doresc să ajunge în fiecare loc din țară, să filmăm și să arătăm frumusețile locului. Poate chiar și în București vom face o ediție, sunt locuri frumoase de descoperit. Mi-aș dori să merg în comunitățile românești din Basarabia, Serbia, pe Valea Timocului, în Ucraina dacă ajută Dumnezeu și se liniștesc lucrurile. Îmi doresc să vedem ce mai fac frații noștri din afata conturului țării noastre.